Säkerhetsexperter håller inte med Googles chef för öppen källkod, Chris DiBona, som i ett blogginlägg hävdar att det inte finns några virusproblem till Android. Han anklagar även säkerhetsföretag som säljer antivirusprogram till Android för ”bluffmakare”.

– Säkerhetsföretagen spelar på din rädsla för att försöka sälja på dig värdelösa antivirusprogram för Android, Blackberry och IOS. De är bluffmakare. Arbetar du på ett säkerhetsföretag och säljer antivirusprogram för Android, Blackberry eller IOS borde du skämmas, skriver Chris DiBona i blogginlägget.

Enligt honom så finns det inget virusproblem på något av de stora mobiloperativsystemen. Hotet är enligt honom inte i närheten av de problem som vanliga datorer lider av.

Chris DiBona avfärdar den senaste tidens larmrapporter kring skadliga appar för Android med att de skadliga apparna inte kan göra mycket skada på grund av den "sandbox"-tekniken som används i Android.

Säkerhetsexperter håller dock inte med om Chris DiBonas inställning.

– Skadliga appar för Android är ett av de största säkerhetsproblemen bland mobiltelefoner i dag. Ökningen av skadliga appar för Android de senaste fem månaderna har varit markant, säger Denis Maslennikov på säkerhetsföretaget Kaspersky Lab.

En liknande trend rapporteras även från andra säkerhetsföretag. Enligt säkerhetsföretaget Trend Micro ökade antalet hot mot Android med 1 410 procent under perioden januari till juli i år.

– Antalet skadliga appar är inte så intressant, utan snarare hur snabbt hotet växer från kvartal till kvartal. De visar trenden kring det kriminella intresset för att attackera Android, säger Rik Ferguson på Trend Micro.

De flesta hot mot Android består av trojaner, inte de traditionella maskarna eller virus. Enligt säkerhetsexperter kan trojaner vara minst lika skadliga.

– Det beror lite på hur du definierar skadligt. Spelar trojanen in dina aktiviteter och information på telefonen och skickar den till en hackares server, eller använder det telefonen för att ringa dyra betalnummer? Jag antar att det är upp till de som drabbas att bedöma hur allvarligt problemet är, säger Rik Ferguson.

IDG News