LG Smart TV
Viftarpinnen visar vägen

LG har tänkt till mest när de skapat sitt system. LG Smart TV består av ett antal komponenter som alla nås från ett och samma gränssnitt med ett klick på fjärrkontrollen. Där möts du av en tydlig ikonmeny med de mest använda apparna på rad längst ned, tv-funktioner till vänster och skyltfönster till fler appar till höger.
Det är tydligt att LG vill locka folk att utforska app-utbudet.

Det finns en uppdelning mellan Premium Apps och LG Apps som känns märklig, men det ser ut att fungera så att lokala (och ibland operatörsspecifika) appar dyker upp i Premium, i vårt fall svenska Play-kanaler, SF Anytime, Headweb och till sist ­Youtube.
App-shoppen har bara 15 appar förutom de redan förvalda, mest små spel, filmer och tv-serier on demand. Det här ska förhoppningsvis utökas. LG har planer på att släppa verktyg för tredjepartsutvecklare i ett gemensamt format med bland andras Sharp.

Det som skiljer LG från mängden är att gränssnittet fungerar riktigt smidigt. Den vanliga fjärrkontrollen har fyra piltangenter som alla andra, men menyerna känns väl anpassade, och responsen mer direkt än hos konkurrenterna.

Med specialfjärr-­kontrollen Magic Motion som följer med din tv eller går att köpa till för en dryg femhundring (det varierar) blir det ännu bättre. Magic Motion har gyro och viftar du med den mot skärmen dyker det upp en muspekare. Fjärren ger mycket bra kontroll – det är nästan som att ha en liten laserpekare riktad på skärm-ytan. Det blir till och med ­hyfsat smidigt att använda Smart TV:s webbläsare, något som är ren katastrof på alla de andra systemen.
LG har ett snyggt och smart mediespelargränssnitt i vilket du snabbt kopplar upp dig mot surfplattor, datorer och servrar med dlna-hantering.

Har de senaste certifieringen 1.5 kan du skicka media kors och tvärs mellan enheterna på ett mycket smidigt sätt. Mediedelningen sköts av ett system som heter Plex. Det finns pc-­program som gör din dator kompatibel med det, men övriga prylar, som surfplattor och nätverkshårddiskar (nas), måste också kunna hantera Plex för att det ska fungera optimalt.

LG Smart TV finns i ­i åtta olika apparater, både led-tv och plasma-tv. Den billigaste är en 32-tummare under 6 000 ­kronor. Testet utfördes på en LG 42LW650S.

Plus. Smidigt gränssnitt. Enda fungerande ­webbläsaren. Bra mediespelare.
Minus. Bitvis segt. Behöver fler appar.

Betyg:  (8 av 10)


Panasonic Viera Connect
Panasonic utan surf

Vi fick vänta till sista minuten på vår test-tv från Panasonic, eftersom de höll på att uppdatera systemet Viera Connect. Det var det värt. Connect är ett enkelt men väl fungerande system med menyer som är välanpassade för att navigeras med fjärrkontroll. Det går trögt ibland, men jämfört med många av konkurrenterna tycker vi att gränssnittet får godkänt, eftersom Panasonic verkar veta sina begränsningar och bara försöker sig på sådant de vet att maskinen klarar av.

Viera har inte någon webbläsare, utan allt du vill åt får du komma åt med appar. Med tanke på hur katastrofalt det funkar att navigera på webbsidor med fjärr är det faktiskt ingen större förlust. Det är bara LG som lyckats göra det hyfsat med muspekare.

Panasonic får ett stort plus – vi lyckas koppla in ett usb-tangentbord och kan använda det för att mata in text snabbt och smidigt. Ovärderligt för appar med textsökning, chattfunktion med mera. Tangentbordets piltangenter och enter-knapp får samma funktion som styrkorset på fjärrkontrollen, och reagerar dessutom snabbare. Däremot fungerar det inte med datormus. Som alla andra har även Panasonic en fjärr-kontrolls-app för telefonen, och den är den klart bästa av de vi testat här, även om det finns mycket att förbättra.

App-utbudet är helt okej, förutom att vi saknar TV4Play. 16 förinstallerade appar, inklusive de mest efterfrågade, som Facebook, Youtube, Picasa, SF Anytime och Skype, och ett 40-tal till finns i appbutiken. Här finns också ­möjlighet att köpa tillbehör till tv:n direkt, om du registrerat dig som kund med ett betalkort hos ­Panasonic. En kul idé som kan bli intressant om Panasonic lyckas få till specialerbjudanden.
Testet utfördes på en tv av modell Panasonic TXP42G30Y.

Plus. Snyggt och enkelt gränssnitt. Bra app-utbud. Fungerar med tangentbord.
Minus. Ingen webbläsare. Småtrist mediespelare.

Betyg: (7 av 10)


Philips Net TV
Philips kör svenskt

När det gäller gränssnitt och menyer har Philips satsat på enkelhet med sitt Net TV. Alla internetbaserade funktioner finns under ett menyval, och där hittar vi ett rutmönster av installerade appar, med webbläsare och appbutik som egna paneler. Det gör att det är föredömligt lätt att manövrera runt med de fyra pilknapparna på fjärrkontrollen.

App-utbudet är annorlunda. Vi saknar appar som SF Anytime och TV4Play. Internationella videotjänster som Youtube och Vimeo har vi, och ett stort antal mindre videotjänster som vi inte är helt bekanta vid men som kan vara kul att utforska. Här finns i stället en uppsättning appar vi inte hade väntat oss. Vad sägs om en för Svensk Fastighetsförmedling? Eller en för att kolla annonser på Blocket? Här finns också flera nyhetsflöden på svenska. Philips säger att många liknande informationsappar för svenskar är på väg.

En annan kul detalj är att du kan välja nationalitet i app-butiken och se appar som är gjorde för andra länder. Titta på tysk tv eller läs danska nyheter? Inga problem. Däremot får du vara beredd på att en del innehållsleverantörer kan blockera utländska besökare på ip-nummer. Det är samma restriktioner där som om du försöker se på utländska tv-kanaler på webben. Ibland går det bra, ibland inte.

Tyvärr lider Net TV av en del problem. Philips skryter med att deras smarta apparater fungerar med vanlig mus och tangentbord på usb, men det går bara med nöd och näppe.

Tv:n identifierar glatt tangentborden vi kopplar in, men vi lyckas inte få dem att mata in text. Musen startar också, men det enda ställe vi hittar som har en muspekare är webbläsaren.

Där är den deprimerande buggig, släpar efter flera sekunder och registrerar ett av tio klick. Inte bra.
Testet utfördes på en Philips 50PFL7956T/12.

Plus. Enkel navigation. Unika svenska appar.
Minus. Katastrofal webb-läsare. Segt gränssnitt.

Betyg:  (6 av 10)


Samsung Smart Hub
Samsung generösa med appar

Samsung satsar stort på uppkopplad tv, och har testets mest funktionsspäckade system och det största app-utbudet. Förinstallerat hittar vi bland annat TV4Play, SF Anytime, Viaplay och Youtube, samt ett flertal mindre, utländska strömningskällor, app för Aftonbladets ­nyheter, Google Maps, Picasa med mera. I app-butiken hittar vi över 150 titlar. Här finns spel, sociala medier, nyheter, vädertjänster, karttjänster och mycket mer. En del är rätt poänglösa, men de flesta riktigt välbyggda och kan fylla behov hos olika användare, som till exempel en riktigt bra Skype-app. Kamera-tillsats går att köpa.

En funktion kallad Social TV kombinerar kommentarsflöden på samma skärm som tv-programmet, så att du kan kommentera det du ser direkt och läsa andras kommentarer. Perfekt för nästa hockey-vm eller melodifestival.

Den snygga mediespelaren kombinerar filerna den hittar på nätverket med information från webben, vilket förhöjer upplevelsen ordentligt. Har du fler ­Samsung-prylar hemma kan du använda systemet Allshare för att dela innehåll mellan enheterna.

Inte heller Samsung är fritt från barnsjukdomar. I och för sig ska webbläsaren kunna köra Flash vilket är positivt, men det hjälper inte när den är seg som sirap att använda och navigera i. Menyerna och huvudskärmen med app-ikoner är även den jobbig att knappa runt i och känns inte designad för att fungera bra med bara fyra pilknappar på fjärren.

Det stora problemet med vår Samsung-tv är att det inte finns något vettigt sätt att mata in text. Sifferknapparna på fjärren är bästa alternativet. Det finns en smartphone-app som fjärrstyr, men den har ingen textinmatningsfunktion som vi kan hitta.

Smart-tv finns i mängder av färska Samsung-tv, från billiga 32 tum lcd till vräkiga plasma-tv. Vi testade på en UE40D7005LU.

Plus. Många appar. Bra ­mediedelning. Rika inställningsmöjligheter.
Minus. Bökigt gränssnitt. Svårt att hantera text. Dålig webbläsare.

Betyg:  (7 av 10)


Sony Internet TV
Sony ligger steget efter

Sony har inlett ett samarbete med Google och har ett Android-baserat tv-system på gång, men än gäller deras hemslöjdade version Internet TV. I skrivande stund hittar vi 13 modeller i Sonys utbud med de här funktionerna, från 12 000 kronor och uppåt.

Här är internet integrerat i tv:ns menyer. Webbläsaren är en separat funktion på egen flik. Skype-klienten dyker efter en programuppdatering upp som en separat funktion. En kamera­modul för videosamtal går att köpa för en dryg tusenlapp. Facebook och Twitter finns under en egen avdelning, och olika tjänster för att strömma film och musik från Internet är samlade i ett eget bibliotek.

Vi gillar att internet känns som en naturlig del av systemet, i stället för något som blivit påmonterat i efterhand. Det trista är internetfunktionerna. Att surfa med fjärrkontrollen är poänglöst. Den fryser navigeringen på ungefär var tredje sajt vi går till, och fjärrkontrollen är stört omöjlig att använda för att knappa sig fram till
rätt innehåll och länkar.

Använder du smartphone-appen som finns till Android och Iphone kan du mata in webbadresser och sökord enklare än med styltigt skärmtangentbord, men navigeringen blir inte smidigare.

Internetvideodelen är mer lättnavigerad med fjärrkontrollen, men särskilt många relevanta kanaler för oss svenskar finns inte. De roligaste webbfunktionerna är Facebook och Twitter. De dyker upp som en sido-panel bredvid tv-bilden.

Den stora besvikelsen med Sonys system är att den helt saknar valmöjligheter när det gäller appar. Här finns ingen app-butik där du kan hämta och installera fler än de saker som redan finns. Inga spel, inga extra webbvideokällor, ingenting. Det får oss att längta intensivt efter Google TV. Just nu ligger Sony steget efter. Vår test-tv var en Sony 40EX724.

Plus. Bra Facebook- och Twitter-appar. Snygga menyer.
Minus. Ingen app-butik. Sega menyer. Undermålig webbläsare.

Betyg:  (4 av 10)


Fakta om 5 system

Klicka på tabellen för att se i stort format

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Vi bjöd in samtliga tillverkare som vi kunde hitta som säljer tv i Sverige med nätverkskoppling och någon form av internetfunktion. Av dessa tackade en nej till att delta och två svarade inte på förfrågan.
Systemen testades fabriksnya efter ­installation och uppdatering till senaste ­programversioner, med en fast gigabit ­ethernetkoppling till en router med dhcp,
en nas (nätverksserver) som var dlna-­certifierad, en usb-hårddisk med musik och filmer samt en antennkoppling till det digitala marknätet.
En viktig sak: Vi testade enbart operativ-systemen och hur deras ­gränssnitt fungerar på tv, inte de olika ­tv-apparaternas kvalitet. ­Betygen avser alltså operativsystemen, inte tv-apparaterna de var installerade på.
Bedömningen av gränssnittens respons, användarvänlighet och kvalitet, samt ­bedömningen av systemens programutbud är testarens subjektiva uppfattning. Snabbheten i gränssnittens respons kan variera beroende på hårdvaran i enskilda tv-apparater.