I samband med att Nokia bestämde sig för att dumpa Symbian och börja med Windows Phone 7 dök också Nokia N9 upp, med det Linux-baserade operativsystemet Meego. Det är en riktigt bra telefon och något det bästa vi har sett från Nokia.

Vi kan börja med formen: N9 är gjuten i ett enda stycke av polykarbonat vilket är en mycket tålig plast. Trots det känns den allt annat än plastig. Den här är så tajt och stabil att man nästan vill slänga den i väggen för att prova hållbarheten.

Skärmen är något upphöjd och är av så kallat gorillaglas för ännu bättre hållbarhet. Skärmtekniken är amoled, vilket innebär att färgåtergivning och ljusstyrka är alldeles fantastisk. Den är till exempel mer ljusstark än en Samsung Galaxy S2, vilket är mycket imponerande. Och den har högre pixeltäthet, 251 pixlar per tum mot Samsungs 218.

Nokia N9
Läckerbit. Nokia N9 liknar ingen annan smartphone just nu, med sin upphöjda skärm och sina pastellfärgade modeller.

Annorlunda svep
Gränssnittet är något annorlunda än det vi är vana vid hos Nokias Symbian-mobiler. Det är uppbyggt med ett rutnät av ikoner, men du styr det på ett aningen annorlunda sätt. Sveper du åt höger får du fram en skärm som visar aktuella händelser och notifieringar. Ett steg till åt höger och du ser alla öppna appar som små bilder, där du lätt kan välja att fortsätta i en app eller stänga den. Där kan du också zooma genom att nypa i skärmen för att få en tydligare överblick om du har många öppna appar samtidigt.

Går du in i en app sveper du åt höger eller vänster för att komma tillbaka till huvudskärmen, men du kan förstås också rulla runt i själva appen. Det som avgör skillnaden är att ett svep från kanten på skärmen tar dig tillbaka till huvudskärmen medan ett svep längre in på skärmen tar dig runt i själva appen.

Tar du i stället tag i skärmens nederkant och drar upp bara en liten bit när du är inne i en app dyker en liten rad om fyra ikoner upp som låter dig komma in i telefonen, meddelanden, kameran eller webbläsaren direkt.

Gränssnittet känns självklart efter ett tag, men går något ifrån det vi nu för tiden är vana vid. Och hur smidigt det än fungerar känns det som att en hem- eller bakåtknapp hade varit rätt skönt.

Logga in på alla nätverk
Du kan, utan att ladda ned något nytt, välja bland allsköns konton att lägga till. Skype, Twitter, Gmail, Flickr, Picasa och Youtube är några av kontotyperna som finns redo att konfigurera. Du får dock inte din Google-kalender eller -mejl om du lägger till ett Googlekonto, utan måste konfigurera ett Mail for Exchange-konto med Googles inställningar för att få tillgång till kalender och mejl från Google. Något besvärligt och ointuitivt. Google Talk går dock i gång automatiskt och låter dig chatta med dina Google-kontakter som använder det.

Appbutiken Ovistore erbjuder appar för nedladdning, men det är inte i närheten av samma utbud som hos Android Market eller Itunes. Du kan hitta en del appar, några till och med användbara. Men det står klart att du inte alls kan utveckla N9 appvis på samma sätt som en Android eller Iphone.

Nokia N9
Ikoner som vanligt. Hemskärmen ser ut ganska mycket som de flesta moderna smarta mobiler och är lätt att hitta runt i.

Med det finns som sagt en hel del inbyggda appar, och är du främst intresserad av de sociala nätverken och att mejla och surfa räcker N9 väldigt långt.

Gps med navigering
Ett av Nokias tidigare vapen har varit att det medföljt gps-navigering. Det är inte lika exklusivt nu när Google erbjuder gratis navigering även för Android. Dock har N9 en stor fördel eftersom du kan ladda ner kartor över hela länder som du kan använda dig av offline för att inte behöva betala för datatrafik om du är på semester.

Appen fungerar bra, men det absolut häftigaste är i stället kartappen som ger dig vägbeskrivningar med kollektivtrafik för större städer. I Sverige innebär det Stockholm, men det fungerar riktigt bra och du får till exempel se vilken tunnelbana du ska ta, hur många stationer det är tills du ska gå av och så vidare. Mycket bra!

Hyfsad kamera
Kameran har åtta megapixlar och är förvisso rejält snabb, den tar bilder nästan direkt när du trycker på knappen och du behöver sällan vänta, men kvaliteten är inte lika hög som på Nokias N8. Den håller en godkänd kvalitet, men sticker absolut inte ut och det finns många andra mobiler som tar bättre bilder.

Ändå är det inte kameran som gör att vi faller för Nokia N9. Det är i stället den fantastiska designen, det finfina gränssnittet och känslan av en telefon som både känns modern och läcker. Den finns i svart, cyan och magenta, och säljs med mellan 16 och 64 gigabyte Flash-minne.

Det är en av de mest lovande telefonerna vi någonsin har testat från Nokia. Därför är det en stor besvikelse att Nokia redan innan telefonen börjar säljas berättar att det är den enda av sitt slag. Vid pressvisningen fick vi nämligen höra från Nokias VD att Nokia inte hade någon avsikt att ta fram fler Meego-mobiler efter N9.

Men det gör inte N9 sämre. Behöver du inte mängder av appar lär du inte bli besviken.

Nokia N9
Tillverkare: Nokia, www.nokia.se
Band: 850/900/1800/1900 gsm och 850/900/1700/1900/2100 3g.
Processor: 1 GHz Cortex A8, Powervr SGX530 grafikprocessor.
Minne: 16 GB, plats för micro-sd.
Skärm: 3,9 tum kapacitiv amoled-skärm
Kamera: 8 megapixel, 3 264 x 2 448 pixel, Carl Zeiss-optik, autofokus, dubbla led-blixtar, 720p videoinspelning.
Taltid: 7 timmar.
Passningstid: 450 timmar.
Övrigt: Gps, wlan, fm-radio, nfc, mikrosimkort.
Operativsystem: Meego 1.2, Harmattan.
Storlek: 11,6 x 6,1 x 1,2 cm.
Vikt: 135 g.
Cirkapris: 5 400 kronor.

Plus: Skärmen. Kvalitetskänslan.
Minus: Saknar minnesutbyggnad. Dåligt app-utbud.
Betyg:  (8 av 10)