Anhängare av fria program har dragit igång en ny söktjänst som är tänkt att konkurrera med bland annat Google, Yahoo och Bing. Till skillnad från traditionella söktjänster använder Yacy inte en centraliserad server för att utföra sökningar.

Yacy består istället av ett så kallat distribuerat nätverk som består av en mängd datorer som delar information mellan varandra i ett så kallat peer-to-peer-nätverk.

yacy söktjänst

I nuläget har Yacy drygt 600 datorer i sitt nätverk, men enligt upphovsmännen bakom söktjänsten förväntas den siffran att växa.

– Det mesta vi gör på internet involverar sökningar. Det är den viktigaste länken mellan oss och den information vi letar efter. För att sådan viktig funktion kan vi inte lita på ett handfull stora företag som på samma gång invaderar vårt privatliv, säger Michael Christen, projektledare på Yacy.

Projektet stöds av organisationen Free Software Foundation Europe (FSFE) som anser att de stora söktjänsterna har för stor dominans över den information som finns att hitta på internet.

– Det företag du använder för dina sökningar idag känner till vilka områden du är intresserad av. Den riktade annonsering som bygger på denna information är det mest välvilliga sättet som den informationen används, säger Karsten Gerloff på FSFE.

Yacy har en webbplats som låter användarna testa tjänsten, men för att använda nätverket fullt ut bör användarna installera ett program på sin dator. Söktjänsten är gratis och bygger på fri programvara.

IDG News