Av alla komponenter i din dator är hårddisken en av de mer komplicerade att byta ut. Själva fysiska mekandet är okomplicerat. Diskar sitter oftast tillgängliga i datorn, och de är inte särskilt ömtåliga att hantera.

Att byta disk kan dock innebära att du måste göra en del förberedelser. Disken innehåller data, dina filer, ditt operativsystem och dina program, som du förmodligen inte vill bli av med. Dessa behöver först och främst tas om hand, innan du kopplar loss din gamla disk.

Läs även: Bästa ssd – test av snabba externa hårddiskar

Välj rätt typ av ssd

Det finns två vanligt förekommande format på ssd:er. Först har vi 2,5 tums-diskar med sata-anslutning. Det är samma format som för kompakta mekaniska hårddiskar. De monteras på separat plats i datorn och ansluts till moderkortet med en sata-kabel och en separat kabel för ström. I bärbara datorer sitter dessa två oftast ihop som en kontakt.

Sedan har vi mer kompakta ssd-diskar i m.2-format. Dessa ser ut som små minneskretsar och monteras i en speciell sockel på datorns moderkort. Dessa finns i två kategorier: pci express (pcie) och sata. Sata-enheter använder samma dataprotokoll och har samma hastigheter som de stora 2,5-tumsdiskarna.

Pcie-diskar finns i sin tur i två olika klasser: pcie x2 och pcie x4. En x4-disk går att köra i en dator som bara har stöd för x2, men du får inte ut maximal hastighet och den är dyrare.

Öppen laptop
Öka utrymmet. En av de datorer vi använder i denna guide har en 2,5 tum stor sata-ssd som vi vill byta ut. Det kan se ganska olika ut inne i en dator, men här är den lätt att hitta, i övre högra hörnet. 

Vilken disktyp du ska välja beror givetvis på vad datorn har stöd för. Eftersom vi här pratar om ett rent byte av disk bör du skaffa samma typ som den du redan har. Exempelvis: har du i dag en vanlig mekanisk sata-disk är det en 2,5-tums sata-ssd som gäller.

Hinder och begränsningar

Det är ingen större skillnad på tillvägagångssättet i bärbara och stationära datorer, men i bärbara kan det vara krångligt att komma åt diskarna, då alla tillverkare har sin egen placering och montering av dem.

Till exempel har en 2,5-tums sata-disk alltid samma längd, bredd och placering av kontakter – men de kan vara olika tjocka. Därför bör du först öppna upp datorn och se efter exakt vilket format den befintliga disken har, så att du inte köper en som är för tjock för datorn.

Sidolucka
Smarta luckor. Ibland är bärbara datorer byggda för extra lätt åtkomst till sådant som diskar och minne. Som denna med en lucka på sidan för hårddisken.

I många bärbara datorer är det tyvärr inte möjligt att byta disk. Många datorer går inte att öppna upp själv med standardverktyg, och även om den går att skruva upp kan lagringen sitta monterad på ett sådant sätt att den inte går att byta ut. Börja alltså med att kolla upp din modell.

Räkna också med att eventuell garanti slutar gälla om du skruvar upp och mekar med en bärbar dator. Det kan även gälla stationära märkesdatorer. Dessa är dock i regel mycket enklare att öppna upp och byta ut komponenter i.