Det här behöver du för att komma igång med ditt diskbyte:

En ny ssd med rätt format och gränssnitt för din dator. Idealiskt är en ssd som är lika stor eller större än den disk den ska ersätta. Riktigt stora ssd-diskar är dock dyra. Du behöver åtminstone en som kan rymma Windows och de program du installerar. Vi skulle rekommendera en enhet på minst 250 GB. Dessa är i dagsläget relativt prisvärda.

Ett externt hårddiskkabinett för usb som passar din disk. Sådana finns för både 2,5-tums och m.2-diskar och kostar mellan 200 och 500 kronor. Finns till exempel hos Kjell och Company här.

En liten stjärnskruvmejsel. Exakt vilken storlek på mejsel du behöver varierar från dator till dator.

Ett program för hårddiskkloning. Windows har ingen inbyggd funktion för detta, men det finns många bra tredjepartsprogram. Här använder vi Ease US Todo Backup Free som är enkelt att använda, gratis och gör allt vi behöver.

Du kan eventuellt också behöva:

En separat extern usb-hårddisk. Detta för att säkerhetskopiera systemet innan du sätter igång, och för att spara undan och arkivera sådant som du inte kan eller vill flytta med dig.

Monteringssats för 3,5-tumsplats. Om du vill installera en 2,5-tums-ssd i en stationär dator är det inte säkert att det finns en naturlig plats att skruva fast den, då hårddiskar ofta har större formatet 3,5 tum. Då behöver du först skruva fast den i en ram som har rätt bredd och fästen. Till exempel den här hos Dustinhome.

Sata-kabel och strömkabeladapter. Om du gör ett rakt byte mellan en gammal och en ny 2,5-tums (eller 3,5-tums) sata-disk i en stationär pc kan du ansluta den nya disken till samma kablar som den gamla. Men det är möjligt att du vill behålla den gamla disken som en extra lagringsdisk i datorn. Då behöver du både datakabel till moderkortet och strömkabel till kraftenheten. Sata-kabel kostar 60 kronor hos Kjell och Company

Diskar med mera
Fullt föreberett. Diskarna vi använder: en 2,5-tums sata-enhet och en m.2 pcie-enhet, samt de tillbehör du kan behöva för överföring eller montering i datorn.

I vår guide använder vi två ssd-diskar som vi fått låna från Kingston; 2,5-tumsenheten SSD Now UV500 (399 kronor hos Webhallen) och m.2-enheten SSD Now A1000 (680 kronor hos Dustinhome). Till UV500 medföljer faktiskt både externt kabinett, monteringssats för 3,5-tumsplats, och alla kablar och skruvar du kan tänkas behöva. Till båda diskarna får vi med en fullversion av det utmärkta diskkloningsprogrammet Acronis True Image HD.

I guiden väljer vi dock att köra på vårt gratisprogram, eftersom vi inte kan garantera att just din disk inkluderar ett program.