Förbered systemet för kloning

Här fokuserar vi på hur du byter till en ny systemdisk, det vill säga den där Windows och alla program är installerade i på de flesta datorer.

Gör en systembackup. Det innebär alltid en viss risk att gå lös på datorn med skruvmejsel. Om något skulle gå fel har du då alltid en trygg utgångspunkt att återgå till. Öppna Kontrollpanelen (Start-menyn > Windows-systemet > Kontrollpanelen), gå in under System och säkerhet och välj Spara säkerhetskopior av dina filer med Filhistorik, och sedan Säkerhetskopia av systemavbildning.

Välj en extern usb-hårddisk eller en nätverksmapp. Sedan väljer du vilka volymer som ska kopieras. Systemvolymen C: är förvald, men du kan också välja att göra backup på fler volymer.

Backup
Säkerheten först. Se till att ta en backup på rubbet innan du gör något annat.

Rensa och krymp gamla disken. Om din nya ssd är större än din gamla disk kan du skippa detta steg. Börja annars med att manuellt flytta över stora filer du vill spara till en usb-hårddisk eller nätverksdisk, och avinstallera program och spel du inte använder. Glöm inte att tömma papperskorgen. Kör också Windowsverktyget Diskrensning (Sök på Diskrensning i Sökmenyn) som raderar sådant som webbläsarcache och hämtade filer.

Gå sedan in i Diskhanteraren (högerklicka på startmenyn och välj Diskhanteraren), högerklicka på C: i listan av volymer högst upp och välj Krymp volym. Tryck sedan Krymp. När krympningen är genomförd ska c-volymen vara mindre, och nästan full. Starta sedan om datorn och se till att allt fungerar som det ska innan du går vidare.

Krymp volym
Minimera flytten. Genom att krympa volymen behöver du inte flytta med utrymmet på disken som är outnyttjat. Då går det snabbare.

Dags att klona

Montera din nya disk i det externa kabinettet, och anslut till datorn med usb. En del diskar kommer färdigformaterade och dyker upp direkt som en ny volym i utforskaren.

Kabinett
Extern lagring. I ett kabinett blir din ssd en helt vanlig usb-disk.

Om din disk inte gör detta behöver du gå in i Diskhanteraren igen. Där bör du hitta en ny disk i hårddisklistan nertill som är helt svartmarkerad och står angiven som Okänd. Högerklicka på den och välj Initiera disk.

Initiering
Väck disken. En disk i en usb-enhet behöver vara initierad, men du behöver inte formatera den. Det sköter kloningsprogrammet.

Installera och starta kloningsprogrammet. Egentligen är Ease US Todo Backup Free som namnet antyder ett backupprogram, men i dess meny till höger hittar du alternativet Clone. Klicka på den och välj sedan att klona hela hårddisken som innehåller C: med kryssrutan höst upp. Här kan du välja att bara kopiera volymen C: men då får du inte med sådant som systemåterställnigspartition och bootsektorer.

EaseUS Todo Backup
Ease US Todo Backup

Klicka Next, välj här den anslutna usb-disken som Target, och klicka Advanced Options. Eftersom vi klonar till en ssd, kryssa för Optimize for ssd, och tryck Ok, därefter Next.

EaseUS Todo Backup

Nu kommer du till en summeringssida för det kloningsjobb du ska utföra. Klicka Proceed för att sätta igång. Nu genomför programmet en kloning, och skapar en exakt kopia av din disk på den nya ssd-enheten.

EaseUS Todo Backup

Det här kan ta allt från en kvart till ett par timmar, beroende på din hårddisk, storleken på dina data och hastigheten på din usb-port. När kloningen är klar stänger du ner programmet, kopplar ut usb-disken och stänger av datorn.

Usb-disk
Allt klart. Nu kan du ta ut disken ur kabinettet och stoppa in i datorn.