För bärbar dator

Nu är det dags att byta diskar. Dra ut alla strömkablar och (om möjligt) koppla loss batteriet. Därefter öppnar du upp datorn eller serviceluckan om din dator har en, och lokaliserar hårddisken.

En sata-disk av 2,5- eller 3,5-tumsformat har två kontakter på ena kortsidan för data och ström. Börja med att koppla loss dessa. I bärbara datorer sitter dessa två ofta tillsammans i en stor kontakt. 

Kontakter
Koppla av. Data- och kraftanslutningen kan sitta hårt, men går att få loss med tålmodigt lirkande. 

I en bärbar dator kan monteringen av disken variera, så detta är bara ett exempel på en vanlig typ av montering. I vår dator sitter disken i en liten ram som i sin tur sitter fast med endast en skruv i datorn. Först får vi montera loss ramen från datorn, sedan är den lätt att lossa från själva disken. 

Disk-montering
Lätt löst. Ramen lossar vi från datorn med skruvmejsel. Inga verktyg behövs för att lossa ramen från disken.

Vår nya ssd är lika lätt att trycka dit. Den har skruvhål på sidorna som ramen fäster i med ett snäpp. Se bara till att vända den rätt, så att kontakten går att plugga i. Till slut fäster vi ramen igen på samma sätt som den satt, och avslutar med att trycka dit data- och strömkontakten.

Ny disk.
Lika som bär. Så länge din nya ssd inte är tjockare än din gamla så bör den passa utmärkt i datorn.

Efter att ha skruvat tillbaka datorns bakstycke är det klart, och vi startar datorn med samma Windows-installation – men med snabbare ssd.

För stationär dator

I en stationär dator är diskar för det mesta enklare att komma åt, men här sitter ström- och datakabel separat. Om du ska byta från en disk till en annan kan du givetvis använda samma kablar och behöver inte tänka mer på det. 

Sata-anslutning
På kanten. Sata-kablar ansluts till kontakter utmed sidan på moderkortet. De är för det mesta märkta tydligt med SATA.

Det är inte säkert att din dator har plats för en 2.5-tumsdisk. Standardformatet på en hårddisk i en stationär pc är 3,5 tum. Därför kan du behöva en monteringssats. I vår dator sitter dock alla hårddiskar i slädar som skjuts in på diskplatserna. I dessa går det att montera både 2,5- och 3.5-tumsdiskar.

Vi börjar med att koppla loss anslutningarna från vår befintliga disk, en gammal 3,5-tums mekanisk hårddisk. Därefter är den lätt att dra ut ur datorn, och montera loss från släden. 

Diskbyte
Stor och liten. En ssd kan vara mycket kompaktare än en mekanisk disk, men ändå rymma en hel del. Många nya datorer har möjighet att rymma bägge formaten. Här fäster vi vår ssd i släden med fyra skruvar på dess undersida.

Vill du behålla din gamla disk som extra lagringsvolym (och har en diskplats över inne i datorn för det) så är det bara att montera in den i datorn igen. Därefter behöver du hitta en ledig sata-port och dra en ny sata-kabel från den, samt ansluta en egen strömkkontakt. Det sitter för det mesta flera strömkontakter på samma sladd. 

Ssd på plats
Allt klart. Att trycka dit vår nya ssd är sedan lätt som en plätt. Allt vi behöver göra är att ansluta kablarna som satt på den gamla disken.

Diskar av m.2-typ är mindre, men desto enklare att koppa in. De sitter monterade direkt på moderkortet med en stor kontakt i ena änden. 

M.2
Dold disk. I vår testdator är det både lätt och svårt att byta ut vår m.2-ssd. Den lilla gröna enheten sitter fäst med bara en skruv i bakkant, men grafikkortet är i vägen, så det får vi plocka bort först.

Det är bara att dra loss och sedan trycka dit din nya disk. För det mesta behöver de även fästas i bakkant med en skruv eller en hake.

M.2-byte
Popup-laging. Vanligt är att M.2-socklar har en liten fjädermekanism. När vi lossat skruven poppar disken upp i bakkant, så den är lätt att greppa och dra loss, och det är lika lätt att trycka dit den nya disken.

Har du fler än en disk behöver du se till att det är den nya som datorn bootar upp och laddar in Windows från. Detta kan du kontrollera i datorns bios-meny. Här är en guide till hur du kommer åt den och hur du ställer in startordning på datdorns diskar.