I veckan avslöjade två amerikanska säkerhetsforskare att de hittat ett sätt att hacka flera av HPs laserskrivare. Enligt säkerhetsforskarna är det teoretiskt möjligt att sätta skrivarna i brand genom att ändra i deras programvara.

Även om risken är liten så visar de båda säkerhetsforskarnas upptäckt att det är möjligt att hacka även en skrivare. Det finns dock några enkla steg du kan ta för att skydda dig så att det inte kan hända dig eller ditt företag.

1. Undvik nätverk helt

Vill du vara helt säker på att ingen kan hacka din skrivare så koppla inte in den på nätverket utan anslut den direkt till datorn via usb. Det här fungerar självklart inte i alla miljöer, men om möjligt så är det den säkraste metoden.

2. Ange ett lösenord

De flesta nätverksskrivare kan skyddas med ett lösenord. Ändra det fabriksinställda lösenordet med ett eget starkt lösenord. Det här är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att skydda din skrivare på ett nätverk.

3. Håll programvaran uppdaterad

De flesta tillverkare erbjuder regelbundna uppdateringar av skrivarens inbyggda programvara. Kontrollera med jämna mellanrum att din skrivare har den senaste versionen för att minska eventuella problem och säkerhetsrisker. HP uppgav i veckan att företaget kommer att släppa en säkerhetsuppdatering till flera av företagets populäraste laserskrivare som ska stoppa det senaste säkerhetshålet.

4. Säkra ditt nätverk

Oavsett om du har två eller 200 skrivare i ditt nätverk är det viktigt att ser över hur de hanteras. Uppdatera lösenord ofta och installera de senaste programuppdateringarna på samtliga skrivare. HP har exempelvis program som gör det enklare att hantera ett stort antal skrivare i ett nätverk. Se även till att skrivarna är bakom en brandvägg och att eventuella trådlösa nätverk är krypterade och lösenordskyddade.

5. Säkra utskrifterna

När du skriver ut till en nätverksskrivare på ditt nätverk, se till att utskrifterna använder kryptering så att ingen kan ”tjuvlyssna” på det som skickas till skrivaren.

6. Säkra skrivarna

Förutom att använda lösenord på skrivarna kan du även delegera rättigheter så att endast vissa användare i nätverket har tillgång till en eller flera skrivare. Det ger ett extra lager av säkerhet i nätverket. Se även till att skrivarjobb inte sparas på skrivarnas inbyggda hårddiskar utan raderas efter utskrift.

7. Skriv ut på plats

Sitter du i ett nätverk och behöver skriva ut något som är konfidentiellt. Kontrollera om det finns funktioner som erbjuder möjligheten att endast skriva ut när du befinner dig fysiskt bredvid skrivaren. Det fungerar genom att du skickar utskriften till skrivaren, men den kan inte skrivas ut förrän du manuellt skriver ut det från skrivaren. Kontrollera med din administratör om du är osäker.

IDG News