Kamerakroppen på JVC:s skapelse är extremt tunn och själva greppet består i stort sett bara av batteriet med skyddshölje. Sedan är objektivet, som kommer från Konica Minolta och som erbjuder 10 gånger optisk zoom, desto större och här sitter även en del knappar och reglage på sidan. Den här delen är fastmonterad på kamerakroppen och det ser nästan ut som tillverkaren satt fast en liten videokamera på en Sony NEX-kropp.

Kameran har 32 gigabyte inbyggt minne. När det inte räcker till kan du utöka lagringskapaciteten med ett sdhc-kort. PX10 kan filma i 1080p med upp till 50 bilder per sekund, vilket fyller upp det inbyggda minnet efter två timmars filmning.

JVC GC-PX10
Två världar. GC-PX10 har ett tunt bakstycke med batteri på sidan och ett grepp som hos en kompaktkamera. Det mesta av elektroniken sitter i den runda objektivdelen.

Hög kvalitet och kul slow motion
Skärpan är riktigt bra, färgerna balanserade och även när vi filmar rörliga motiv eller panorerar hänger kameran med. Och eftersom kameran hela tiden filmar i progressivt läge kan du i efterhand plocka ut hyfsat skarpa stillbilder i full-hd-upplösning. På minussidan vill vi nämna att autofokusen har lite problem att hitta rätt. Kameran är i videoläge riktigt ljuskänslig och filmerna ser bra ut även när vi testar inomhus en mörk höstkväll.

På ovansidan av kameran finns en snabbknapp som aktiverar high-speed-läget, här kan du filma med 250 bilder per sekund för att få till häftiga slow-motion-effekter. I detta läge är det dock vga-upplösning som gäller och här måste du även ha bra ljus för att inte filmen skall bli supergrynig. Men visst är effekten cool och du kan filma i det här läget i upp till två timmar.

Som en billig kompakt
Tyvärr är kvaliteten för stillbilder sämre. I teorin ser det lovande ut med tolv megapixlar, tio gångers zoom och finesser som att kunna ta extremt snabba serier i 25 och 50 bilder/sekunden. Men resultatet är jämförbart med billiga kompaktkameror för sju-åtta år sedan.

En brutal brusreducering redan på lägsta känslighet smetar ut detaljer och mönster. Skruvar du upp känsligheten smetas detaljer ut än mer och omfånget krymper snabbt. Redan vid iso 800 är bildkvaliteten påtagligt dålig och blir sedan raskt sämre.

Kameran är ganska dyr och med tanke på att stillbildsdelen i denna hybrid faller platt känns konceptet krystat. Och även om du i första hand är ute efter en bra videokamera finns mer prisvärda alternativ.

JVC GC-PX10
Tillverkare: JVC, www.jvc.se
Upplösning: 16,2 megapixel.
Filmfunktion: 1920x1080 36 Mbit/s (avchd, mpeg-4 avc/h.264).
Upplösning: 12,75 megapixel.
Skärm: 3 tum (16:9).
Bildstabilisering: Ja, optisk.
Blixt: Ja.
Sökare: Nej
Zoom: 10 x.
Minne: 32 GB inbyggt, sdhc-kortplats.
In/utgångar: Hdmi, usb, a/v.
Mikrofoningång: Ja.
Hörlursingång: Ja.
Storlek: 13,1 x 6,7 x 12,2 cm.
Vikt: 520g (med batteri).
Cirkapris: 9 000 kronor.

Plus: Bra på att filma i hög kvalitet. Roliga finesser. Lättanvänd.
Minus: Ganska klumpig. Bildkvaliteten på stillbilder. Dålig respons på pekskärmen.
Betyg:  (6 av 10)