Som nybliven surfplatteägare är det lätt att känna sig lite vilsen. Visst påminner plattan om en dator, men det är ändå mycket som skiljer sig.

I den här artikeln lär du dig att komma igång med din nya surfplatta – men innan du sätter igång kanske det är bäst att bekanta sig med den. De vanligaste programmen, eller apparna som de brukar kallas, ligger på den så kallade Hemskärmen (A). Resten hittar du genom att peka på Programlådan (B), som visar samtliga installerade appar.

En surfplatta styrs som bekant genom att du pekar på skärmen, men det finns även några knappar att hålla reda på. Strömbrytaren (C) använder du för på- och avslagning, Meny (D) gör inställningar både i systemet och i respektive program, Hem (E) tar dig tillbaka till Hemskärmen och Återgå (F) går tillbaka till den tidigare nivån i en meny.

Hur du gör för att starta din surfplatta första gången beror på modell. Som regel ska du börja med att sätta in minneskortet och därefter ladda surfplattan i några ­timmar. Exakt hur du ska göra bör du ­kontrollera i din handbok.

Ser din surfplatta annorlunda ut än i vårt exempel? Var lugn! Tillverkare, modell, storlek och version av Android gör att utseendet varierar. Grund­uppbyggnaden är trots allt densamma.
l