Så tar du kontrollen över din surfplatta – i 13 enkla steg

1. Koppla upp dig
En surfplatta är meningslös utan internet, och för att koppla upp sig krävs en trådlös ­router eller någon annan form av trådlöst nätverk (wifi). Du kopplar upp dig genom att peka på Inställningar, Trådlöst och nätverk, Wi-Fi-inställningar. Välj Aktivera Wi-Fi så ser du en lista över alla tillgängliga trådlösa nätverk, och du pekar på den du vill använda! Om nätverket har ett hänglås är det skyddat, och du måste skriva in ett lösenord i den inloggningsruta som visas.

Din surfplatta minns automatiskt dina lösenord och kopplar upp sig automatiskt. Om du inte vill göra det väljer du Trådlöst och nätverk, Wi-Fi-inställningar, pekar på det nätverk du vill radera och klickar på Glöm.

2. Skydda plattan
Innan du börjar använda din surfplatta bör du koppla på skärmlåset. Det gör du genom att välja Inställningar, Plats och säkerhet. Under Ändra skärmlåset får du välja mellan en sifferkod och ett grafiskt lösenord.

TIPS! Du hittar en guide till ­säkerhetsprogram för Android på pcforalla.se/androidsakerhet.

3. Koppla ihop plattan
Om du vill föra över material mellan dator och surfplatta kan du använda en usb-sladd. Plattan dyker då upp som en extern enhet, och du kan flytta filer precis som om det hade varit en extern hårddisk.

Vill du koppla in ett externt tillbehör, till exempel ett headset, gör du det bäst via bluetooth. Klicka på Inställningar, Trådlöst och nätverk, Bluetooth-inställningar och välj Aktivera Bluetooth. Välj Sök efter enhet och koppla till den genom att peka på rätt enhet och följa instruktionerna.

4. Lägg till konto
För att dra full nytta av din Android-surfplatta bör du koppla ihop den med ett Google-konto. Gör du det kan du nå samma adressbok, kalender och att göra-lista via surfplattan, en smartphone och valfri dator.

Du lägger till ett konto genom att peka på Inställningar, Konton och synkroniseringar. Peka på Lägg till konto och välj Google, Nästa. Om du redan har en Gmail-adress pekar du på Logga in, annars väljer du Skapa.

Under Inställningar, Konton och synkroniseringar kan du även välja hur du vill att surfplattan ska synkroniseras. Bocka i Automatisk synkron om surfplattan alltid ska hålla sig uppdaterad.

5. Hämta appar
Din surfplatta är förinstallerad med några appar, men du kan installera fler genom att klicka på Market, som är Googles appbutik. Om du vet namnet på en app pekar du på förstoringsglaset och gör en sökning, annars väljer du Kategorier och bläddrar till den som passar bäst. Som du ser finns det allt från kontorsprogram till roliga spel. När du hittar en intressant app pekar du på den för att få en beskrivning och användar­recensioner. Här ser du också om den är gratis eller kostar pengar.

Om du vill installera ett gratisprogram klickar du på Hämta, Godkänn och hämta. Om det är ett betalprogram klickar du på den blå prislappen. Första gången måste du klicka på Lägg till bet-metod, Lägg till kort. Fyll i dina kontouppgifter och bekräfta med Spara. När du pekar på Acceptera och köp startar installationen. Skulle du ångra dig kan du avbryta köpet genom att peka på Återbetalning inom 15 minuter.

TIPS! Du kan ändra eller ta bort ett betalkort på wallet.google.com. Logga in med ditt Google-namn så ser du dina registrerade kort och appköp.

6. Börja surfa
Du måste inte använda appar, utan du kan även surfa via den inbyggda webbläsaren. För att använda den letar du upp appen Webbläs. Skriv in valfri webbadress och surfa precis som på datorn. Du trycker på Meny för att skapa ett nytt fönster, använda bokmärken och göra inställningar.

7. Läs och skicka mejl
För att mejla med din vanliga adress kan du använda appen E-post. Första gången du öppnar den måste du fylla i mejladress och lösenord. Om du får en fråga om pop-server är det något du tar reda på via din e-post­leverantör. När du har fyllt uppgifterna ser du dina olästa mejl i en lista, och du öppnar ett mejl genom att peka på det. För att skriva ett nytt trycker du på Meny och väljer Skriv.
För dig som kör Gmail, Hotmail eller Yahoo Mail finns det gratisappar som är smidigare att använda. Du hittar dem i Android Market.

8. Full koll på Facebook
Det bästa sättet att nå Facebook på surfplatta är med appen Facebook för Android. Du startar den genom att peka på ikonen Facebook. Första gången får du fylla i dina användaruppgifter och välja vad som ska synkroniseras.

Du kan nu välja Foto för att ladda upp en bild, Status för att skriva vad du gör eller Checka in för att berätta var du är. Tryck på Tillbaka-knappen så får du fram en huvudmeny där du kan chatta, kolla dina evenemang med mera.

TIPS! Om Facebook-appen inte skulle vara förinstallerad hittar du den i Android Market.

9. Så funkar kalendern
Din surfplatta har en inbyggd kalender som du når genom att peka på ikonen Kalender. För att lägga in ett möte pekar du på rätt tidpunkt och håller fingret stilla i några sekunder. Välj Ny händelse så visas ett inmatningsformulär. Vill du växla mellan dag, vecka och månadsvisning trycker du på Meny-knappen.

Kalendern lagras i surfplattan, men syn­kroniseras också mot molntjänsten Google Kalender. Det betyder att du kan se den i valfri webbläsare – eller i en Android-smartphone. Du styr hur den ska synkroniseras genom att trycka Meny-knappen och välja Mer, Kalendrar.

TIPS! Om du loggar in på calendar.google.com kan du lägga till fler kalendrar och dela dem med andra.

10. Ring helt gratis
Skype for Android gör din surfplatta till en telefon. Att ringa och chatta med andra Skype-användare är gratis, men du kan även ringa billigt till vanliga telefoner. När du har laddat hem appen från Android Market fyller du i ditt användarnamn och lösenord. Om du saknar detta väljer du Skapa konto och registrerar dig. När det är klart kan du börja prata och chatta.

Vill du ladda ditt Skype-konto med pengar, så att du kan ringa till vanliga telefoner, pekar du på Profil och väljer Skype-kredit, Köp kredit. Du kommer då till en webbsida där du betalar med betalkort.

En ny surfplatta kan användas för att videochatta. I det fallet används frontkameran för att filma dig. Samsung Galaxy Tab och HTC Flyer är två surfplattor som klarar av det.

11. Läs e-böcker ...
Med rätt app blir din surfplatta en utmärkt e-boksläsare. Du kan exempelvis köpa och läsa svenska e-böcker i Bokus-appen Dito medan Amazons app Kindle for Android har betydligt fler böcker på engelska.

Vill du köpa böcker i andra butiker eller läsa gratisböcker rekommenderar vi Aldiko Book Reader som du installerar gratis från Android Market. För att lägga in e-böcker klickar du på Hem-knappen, väljer SD-kort och går till mappen där du har dina e-böcker. Peka på en bok och välj Importera till Aldiko så hamnar den i ditt bibliotek. Vill du föra över e-böcker från datorn kopplar du in surfplattan med en usb-sladd och kopierar filerna till surfplattans minneskort.

12. ... och tidningen
Många tidningsförlag satsar stenhårt på surfplattan, men de största satsningarna görs fortfarande för Ipad. De flesta tidningar har dock även Android-appar, och om du går in i Android Market och väljer Kategorier, Nyheter och tidskrifter, Bästa gratisapparna lär du hitta din favorittidning.

13. Fixa en medieplatta
Din surfplatta fungerar utmärkt som radio, tv och stereo, och du kan använda den på två sätt. Antingen spelar du upp mp3-musik, mp4-video och andra mediefiler i surf­plattans inbyggda program, eller väljer du en strömmande tjänst. Det senaste är det enklaste, och det räcker med att installera en app för att spela upp musik och video som finns tillgänglig på centrala servrar. Som du ser i rutan ovan finns det appar för både radio och tv, och du kan även lyssna på musik eller titta på video.

TIPS! Du hittar en mer detaljerad guide på pcforalla.se/aldiko. Där visar vi även hur du lånar böcker på biblioteket.