I och med 4g har de mobila bredbanden kommit ikapp och seglat förbi de gamla tråduppkopplingarna i prestanda. Med hastigheter på upp till 200 megabit per sekund i teorin och upp till 70 megabit per sekund i praktiken (se vårt test i nummer 5/11) är en mobil 4g-uppkoppling en ­värdig konkurrent till det bredband du kan få hemma i telefonjacket eller tv-uttaget. Dessutom är du ju inte låst till hemmet utan kan använda ditt bredband nästan var som helst.

Den tidigare haken med mobilt 4g är borta. Förr kunde det nämligen bara utnyttjas av en person åt gången. För att komma åt det mobila bredbandet krävdes ett 4g-modem i form av en usb-pinne och ett sim-kort. Sim-kortet stoppades in i modemet som sedan anslöts till en enda dator. Med en 4g-router försvinner den här begränsningen, då den låter flera personer dela på en uppkoppling och surfa samtidigt.

En 4g-router fungerar i princip som en vanlig router. Skillnaden är att du i stället för att ansluta den till ett modem eller ett nätverksuttag via en nätverkssladd kopplar in ditt 4g-modem direkt i den (i ett par fall stoppar du bara sim-kortet direkt i routern). Eller rättare sagt, du kan koppla in ett 4g-modem också. Alla routrar i vårt test utom Huawei B593 är nämligen ­utrustade med en så kallad wan-port.

Du får både och

Wan-porten gör att du kan använda routern både med en 4g-uppkoppling och en vanlig uppkoppling. Praktiskt om du vill använda routern för din vanliga uppkoppling till vardags och ha 4g-uppkopplingen som en backup om den vanliga uppkopplingen strular.

Precis som med en vanlig router kan du med 4g-routern välja om du vill ansluta datorer och andra enheter med en nätverkskabel eller trådlöst via wifi. Fyra av fem routrar i vårt test är utrustade med de fyra lan-portar som får anses vara standard (Dovado Tiny har dock bara en lan-port). Vill du ansluta fler enheter med nätverkskablar än det finns lediga portar på routern går det också bra, men i så fall måste du skaffa en separat nätverksswitch.Ansluter du datorer och enheter trådlöst har du inga fysiska begränsningar för antalet som ansluts. Däremot blir det, återigen precis som med en vanlig router, segare att surfa ju fler som är anslutna och delar på uppkopplingen samtidigt.

Tre av routrarna är dessutom utrustade med usb-portar med nas-funktion. Det innebär att du kan ansluta en usb-hårddisk eller ett usb-minne och låta alla i nätverket ta del av innehållet.

Obundet surfande

Förlåt att vi tjatar, men det är verkligen finemang det här att du inte är låst till hemmet om du har en mobil 4g-uppkoppling. Vill du och familjen surfa snabbt på sommarstället packar ni bara ned modemet och 4g-routern.

Alla routrar i det här testet hanterar för övrigt 2g, 3g och 4g, så ligger sommar-stället utanför 4g-täckningen kan ni fortfarande surfa och dela på uppkopplingen, även om det förstås kommer gå betydligt långsammare än med en 4g-anslutning.

Vill du surfa snabbt när du är ute på stan tar du bara med dig ditt 4g-modem när du går hemifrån. Kom bara ihåg att de i familjen som sitter kvar hemma och ugglar då inte ­kommer åt internet, även om routern fortfarande är kvar.

Tänk på att inte slå i surftaket

Den stora fördelen med en 4g-router är förstås att flera personer kan surfa samtidigt. Men ju fler som surfar desto större blir datatrafiken. Till skillnad mot hur det är för de flesta fasta uppkopplingar kan du med ett mobilt 4g-abonnemang inte surfa obegränsat. Exempelvis har Telia för sitt värsting-abonnemang en gräns på 30 gigabyte/månad och Telenor en gräns på 20 gigabyte/månad för ett liknande abonnemang (de har även abonnemang med fri surf).

Är du ensam om att surfa innebär de här gränserna vanligen inte något problem, men är ni många i familjen rasar kilobyten snabbt iväg. Når du månadens gräns tvingas du köpa mer data-volym för dyra pengar, annars stryps hastigheten på ditt bredband rejält.

Fakta

Vi tog in alla 4g-routrar som fanns på marknaden vid tidpunkten för vårt test. Vi använde ett 4g-modem och abonnemang från Telia för att koppla upp oss eftersom samtliga routrar kunde hantera det.
Prestanda och räckvidd ­testades genom flera mätningar på Bredbandskollen.se. Förutom en mätning där routern var ­ansluten till datorn med en nätverkssladd mätte vi även trådlöst dels på ett kort avstånd (1 meter) med fri sikt, dels ett längre avstånd (5 meter) med en vägg ­mellan datorn och routern och dels på ett ännu längre avstånd (10 meter) med både en vägg och en ståldörr mellan datorn och routern. De värden vi redovisar är snitt-värdet efter fem mätningar, där extrema värden plockats bort.
Vi mätte dessutom tids-åtgången för en filöverföring mellan två trådlöst anslutna datorer (även här ett snittvärde efter fem mätningar) och tog fram ett snitt för responstiden när vi pingade (kontaktade) den från en trådlös dator.