Dovado Tiny
Minst av dem alla

Testets minsting Dovado Tiny visar sig snart vara liten på mer än ett sätt. Installationen på svenska går visserligen smidigt och gräns-snittet för att konfigurera routern är hyfsat enkelt, även om det är på engelska. Men sedan tar det roliga slut.

Dovado Tiny är funktionsfattigast av alla routrar i testet och har dessutom bara en enda lan-port. Den är även väldigt plastig och far runt på skrivbordet vid minsta beröring.

Inte heller prestandamässigt har Tiny något att sätta emot. Den är tillsammans med ­Draytek Vigorfly 200 långsammast i testet, har dålig räckvidd och tappade flera gånger ­uppkopplingen.

Att Dovado Tiny är så liten och därmed lätt att ta med är förstås poängen med den, men det räcker inte för att lyfta routern från testets bottenskikt. En förmildrande omständighet är det låga priset, lägst av alla routrar i vårt test.


Dovado 4GR
Snabb och prisvärd

Dovado Tinys storebror Dovado 4GR är minstingens motsats. Den smidiga installationen på svenska och det hyfsat enkla gränssnittet på engelska för att konfigurera routern har de gemensamt, men där upphör också likheterna.

För till skillnad mot Tiny är Dovado 4GR en riktigt bra och prisvärd router. Den är väldigt funktionsrik och samtidigt lätt-använd. Att koppla in en usb-­hårddisk och använda den som nätverkshårddisk är exempelvis busenkelt.

Prestandamässigt hamnar också Dovado 4GR i toppen av vårt test, åtminstone när det gäller snabbheten. Räckvidden lämnar tyvärr en del övrigt att önska och är egentligen ­routerns enda riktiga svaghet.
Det låga priset och den höga lägstanivån gör ändå Dovado 4GR svårslagen och den är den givna vinnaren i vårt test av 4g-routrar.Draytek Vigorfly 200
Hänger inte med

I nummer 8/11 testade vi Draytek Vigorfly 200 som då var den första 4g-routern på marknaden och gav den en 8:a i betyg. Tyvärr har nu både tiden och konkurrenterna hunnit ikapp Vigorfly som i jämförelse med de andra routrarna blir sämst i vårt test.

Det är inte mycket som stämmer för Vigorfly den här gången. Installationen är krånglig och gränssnittet är (precis som ­tidigare) tekniskt och svåröverskådligt. Visserligen är routern funktionsrik, men att ställa in alla funktioner och finesser är svårt.

På prestandasidan bjuder ­Vigorfly inte heller på något ­positivt. Den ligger klart i botten ­tillsammans med Dovado Tiny och tappar också den uppkopplingen vid ett flertal tillfällen under ­testets gång. Inte heller räckvidden är bra.

Lägg till detta en dålig port-placering där usb-modemet krockar med nätverkssladdarna så får du testets stora förlorare.D-link DWR-923
Bra men dyr

D-Link DWR-923 har ingen ­usb-port för 4g-modemet.
I stället har den ett inbyggt modem så det enda du behöver sticka in i routern är sim-kortet.

Det här är smidigt men medför också problem. Till exempel måste du ha routern stående i närheten av ett fönster om du har dålig mottagning hemma. Med ett anslutet usb-modem kan du använda en förlängningssladd och ha routern var du vill. Dessutom blir det lite bökigare om du vill ta med dig ditt bredband ut på stan, då du inte bara kan rycka loss usb-modemet ur routern.

Annars är D-Link DWR-923 lätt att installera, funktionsrik, snabb och har en bra räckvidd. Precis som Dovado 4GR och Huawei B593 har den en usb-port med nas-funktionför smidig nätverkslagring. Priset är dock på tok för högt för att DWR-923 ska få ett riktigt toppbetyg. Dessutom drar detaljer som det sega gränssnittet ned helhetsintrycket.


Huawei B593
Snabbast och med bäst räckvidd

Likheterna mellan Huawei B593 och D-Link DWR-923 är många. De är båda stora och klumpiga, har inbyggda modem, är funktionsrika och har usb-portar med nas-funktion. Dessutom är de båda riktigt dyra, de tilltagna prislapparna gör att de omöjligt kan bli testvinnare.

Hade det inte varit för priset hade Huawei B593 mycket väl kunnat testvinnaren. Det är den snabbaste routern av alla i vårt test och den har dessutom bäst ­räckvidd. Den är lättinstallerad och har ett helsvenskt gränssnitt som är lätt att förstå sig på. Dessutom är den mycket funktionsrik.

Under hela vårt test var det en ren njutning att använda Huawei B593, då allt flöt på smidigt och den tickade på som en klocka i hög fart.

En riktig kvalitetsrouter som tyvärr bara fungerar med Telias 4g-abonnemang i dagsläget.

Fakta

Vi tog in alla 4g-routrar som fanns på marknaden vid tidpunkten för vårt test. Vi använde ett 4g-modem och abonnemang från Telia för att koppla upp oss eftersom samtliga routrar kunde hantera det.
Prestanda och räckvidd ­testades genom flera mätningar på Bredbandskollen.se. Förutom en mätning där routern var ­ansluten till datorn med en nätverkssladd mätte vi även trådlöst dels på ett kort avstånd (1 meter) med fri sikt, dels ett längre avstånd (5 meter) med en vägg ­mellan datorn och routern och dels på ett ännu längre avstånd (10 meter) med både en vägg och en ståldörr mellan datorn och routern. De värden vi redovisar är snitt-värdet efter fem mätningar, där extrema värden plockats bort.
Vi mätte dessutom tids-åtgången för en filöverföring mellan två trådlöst anslutna datorer (även här ett snittvärde efter fem mätningar) och tog fram ett snitt för responstiden när vi pingade (kontaktade) den från en trådlös dator.