Reaktionerna blev minst sagt blandade när Spotify och Facebook förkunnade sitt täta samarbete. Många användare slog bakut när de fick klart för sig att det krävs ett Facebook-konto för att kunna registrera sig på Spotify. Några blev så arga att de omedelbart lämnade Spotify, även om Facebook-kravet egentligen bara påverkar nya användare.

Även om förändringarna är kontroversiella har de förstås även stora fördelar. Musik är som bekant socialt, och genom att få tips av andra blir det lätta­re att vidga sitt musiklyssnande.

För dig som Spotify-brukarebetyder ”äktenskapet” med Facebook att det blir lättare attdela med dig av din musik. Du kan låta alla dina Facebook-vänner se de spelningslistor du har skapat, vilka dina favorit­låtar är och vad du lyssnar på just nu. Och du kan se vad dina vänner lyssnar på.

Lyssna direkt i Facebook
Är du nyfiken på en låt eller artist behöver du inte söka efter den manuellt i Spotify. Det räcker med att klicka på en låt direkt i Facebook för att starta en uppspelning. Förutsättningen är förstås att du är ­Spotify-medlem och att du har programmet installerat.

Självklart är hopkopplingen mellan Spotify och Facebook frivillig. Du bestämmer själv vilka av dina vänner som ska få se dina låtar, och du behöver inte se dina vänners musik. Och om du vill går det förstås att helt ta bort kopplingen mellan Facebook och Spotify.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 5 minuter.
Program/tjänst: Facebook och Spotify.

Det här behöver du:

  • Programmet Spotify, och ett konto.
  • Ett konto hos Facebook.

Det här lär du dig:

  • Koppla ihop Facebook och Spotify.
  • Hur du delar låtar, och ser andras rekommendationer.
  • Att ta bort kopplingen.