Det kontroversiella lagförslaget Sopa (Stop Online Piracy Act) som just nu diskuteras i USA kan göra det möjligt för amerikanska myndigheter att blockera åtkomsten till olika webbplatser på internet.

Googles styrelseordförande och före detta vd, Eric Schmidt, kritiserade i går lagförslaget och hävdar att det skulle kriminalisera internet och hindra söktjänster från att fungera korrekt.

– Genom att kriminalisera länkar vill detta lagförslag tvinga dig att ta bort material från internet, något som är en form av censur, säger Googles förre vd Eric Schmidt till The Hill.

Han jämför lagförslaget med den censur som utövas i förtryckande regimer som Kina.

– Det är inte bra. Jag förstår vad de vill åstadkomma med lagförslaget, men de kan inte på samma gång kriminalisera mellanhänderna. De borde jaga de som begår brotten istället, säger Eric Schmidt.

Enligt Eric Schmidt vill Sopa även ta kontroll över domännamnsystemet (dns), något som enligt honom skulle underminera säkerheten på internet.

– Vad de försöker göra är att manipulera dns-systemet, och det är ett misstag. Det är ett mycket dåligt sätt att lösa problemet på, säger han vidare.