Det händer ungefär vartannat år. Vi pc-användare kan då byta ut vårt gamla Windows mot en splitterny version.

2007 kom Windows Vista. 2009 kom Windows 7. Och snart är det dags för Windows 8.

Den stora nyheten är att ­Windows 8 fungerar på flera olika plattformar. Du kör med andra ord samma operativ­system på både datorn och surfplattan. Det nya gränssnittet Metro är också utformat för att fungera lika bra med vanlig skärm som med pekskärm.

En annan nyhet är Windows Store, en butik där du kan köpa och ladda hem appar, precis som vi blivit vana vid i våra smarta mobiltelefoner.

Nya versioner brukar ställa högre krav på datorn än gamla, men det gäller inte Windows 8. Windows 8 kräver exempelvis bara hälften så mycket internminne som Windows 7, vilket gör att du inte behöver köpa en ny dator när det är dags att byta.

Testa utan kostnad
Exakt när Windows 8 finns ute i butikerna är ännu oklart, men du kan testa det redan i dag. Microsoft har nämligen släppt en så kallad Developer Preview.

Det här är en förhandsversion som släpps för att utvecklare ska kunna testa sig fram. Både den som utvecklar program och den som skapar hårdvara får med andra ord en chans att se hur långt Microsofts utvecklare har kommit i dag.

Men det är förstås inte bara utvecklare som kan köra ­Windows 8. Programmet ligger öppet på internet och vem som helst kan tanka hem det utan kostnad, och vi visar hur du går till väga för att komma igång.

Var dock noga med att läsa varningsrutan nedan!
________________________________________________________________

Varning!
Du installerar Windows 8 på egen risk
Windows 8 Developer Preview har tagits fram för tekniska utvecklare, det vänder sig med andra ord inte nyfikna användare. Det betyder också att du kör programmet i befintligt skick och kan därmed inte få någon hjälp varken från Microsoft eller från PC för Alla om något skulle krångla.

Även om du kan behålla dina befintliga filer och inställningar bör du göra en säkerhetskopia av dina viktiga filer innan du sätter igång, och du bör definitivt inte installera systemet på en dator som du har stort behov av. Det bästa är att använda en gammal avlagd dator som du inte behöver använda till något annat.

Det är också viktigt att komma ihåg att testversioner ofta slutar fungera när den skarpa versionen lanseras. Du kan med andra ord inte byta ut din befintliga Windows-version, så se till att du har den på cd eller dvd, så att du kan installera den på nytt.

Den sista brasklappen handlar om utseende och funktioner: Eftersom Windows 8 Developer Preview är en tidig version är det troligt att mycket i den slutliga versionen kommer att se annorlunda ut och ha andra funktioner.

Windows 8 testversion
Villkor. Du installerar testversionen av Windows 8 på egen risk.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Svårighetsnivå: Avancerad.
Tid: 20 minuter.
Program/tjänst: Windows 8.

Det här behöver du:

  • En dator med en processor på minst 1 GHz, 1 GB internminne och 16 GB ledigt på hårddisken.
  • En internetuppkoppling.
  • Ett Live-konto (registreras gratis på nätet).


Det här lär du dig:

  • Att installera Windows 8 Developer Preview.
  • Risker med att göra det.