Filmtjänster där du strömmar film över nätet poppar upp likt svampar ur jorden. Att strömma filmen innebär att du slipper vänta på att ladda hem en stor fil till din dator. I stället skickas filmen via din bredbandsuppkoppling hem till dig samtidigt som du ser på filmen. Det betyder att du inte behöver vänta så länge, det tar bara någon minut innan du kan börja titta på filmen. Popcornen hinner knappt svalna. Det enda du behöver för fredagsmyset är alltså din dator och en bredbands­uppkoppling samt ett konto hos en filmtjänst på nätet.

Du kan koppla in datorn till tv:n i vardags­rummet och njuta av större bild och bättre ljud tillsammans med familjen eller vänner, men du kan lika gärna ligga i sängen med din bärbara dator och titta för dig själv.

Hyrtiden är minst 24 timmar från det att du börjar titta och under den tiden kan du se filmen så många gånger du vill. Det går alldeles utmärkt att betala för filmen och börja se den först några dagar senare.

Filmer för alla smaker

Med filmtjänsterna har du tillgång till massor av filmer, dokumentärer och tv-serier helt lagligt antingen gratis med reklam eller mot några guldtior. Ingen av tjänsterna vi testat är ny, men filmutbudet har blivit större och de har på riktigt blivit ett alternativ till att gå till videobutiken och leta bland hyllorna.

Filmerna släpps oftast till de här tjänsterna samtidigt som de kommer på dvd eller blu-ray och alla fem testade tjänster säger att de satsar på att ha ett så brett och stort utbud som möjligt. Det ska finnas något för alla ur alla genrer, både gammalt och nytt.

De flesta filmerna är inte i hd även om också den delen av utbudet utökats rejält mot starten för några år sedan. Hd-filmerna är 720p hos alla tjänsterna, men de utvecklas ständigt så 1080p kommer säkerligen att dyka upp inom kort.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

3 – för 99 kronor i månaden erbjuder operatören sina kunder ett filmpaket.
Headweb – fungerar till Ipad via Safari.
SF Anytime – har en app för Android surfplattor.
Tele2/Comviq – har en app för Android där du kan se på film.
Telia – erbjuder ett tillvalspaket med tv-program och sportsändningar.
Viaplay – finns till IOS och Android.
Voddler – har appar för IOS, Android och Symbian.

Vi letade upp svenska tjänster för att hyra digitala filmer på nätet med ett stort och konstant utbud av filmer. Därefter jämförde vi utbud, användarvänlighet och hur väl de fungerade. Vi skapade konton hos tjänsterna och provade att hyra långfilmer av både sd- och hd-kvalitet (lägre respektive högre upplösning). Testdatorn var en pc med Windows 7 Ultimate, Firefox 8.0.1 med Silverlight, Microsoft Media Player och Flash installerade. Bredbandsuppkopplingen var 100 megabit per sekund.