Hos Cdon kan du även ladda ned och spara filmen

Cdon började med att sälja fysiska medier, men har nu även så kallade on demand-tjänster för såväl musik som film. Utbudet är stort men det är en smula svårt att få överblick, varje utrymme på sidan är fyllt med innehåll. Det finns, som tur är, olika kategorier och alternativ för att sortera filmerna.

En del är gratis, och det dyraste kostar 39 kronor. Cdon använder Windows Media Player eller Silverlight. De är den enda tjänsten, av dem vi testat, som låter dig ladda ned filmen och se den utan en bredbandsuppkoppling och det är så klart ett stort plus att kunna välja hur du vill se på filmerna. Cdon låter dig också använda en snabbkassa där du bara behöver ange en e-postadress för att få ditt kvitto och en länk för att kunna se filmen vid ett senare tillfälle. Inga lösenord att komma ihåg.

Det tråkiga är att filmerna inte får någon vidare presentation. Det finns lite fakta, men inga recensioner eller tips om liknande filmer. Vi saknar också möjligheten att se trailrar eller en förhandsvisning.

+ Många alternativ för att se film. Stort utbud. Finns en snabbkassa. Ladda hem och se offline.
- Köp krångliga. Mycket info på liten yta. Saknar recensioner. Har varken trailrar eller förhandsvisningar.


Film2home – anpassar kvaliteten efter din uppkoppling

Film2home låter dig välja om du vill se en digital film eller hämta den i en butik för att se den på ett fysiskt medium. Men här är vi så klart mest intresserade av den digitala uthyrningen. Utbudet är stort och varierat. Filmerna kommer ibland före dvd eller blu-ray-släpp men oftast samtidigt. ­Film2home låter dig hyra eller köpa filmen i digitalt ­format och satsar både på stora breda Hollywood-produktioner och mindre smalare titlar. Du kan inte själv välja vilken filmkvalitet du vill ha. Innan du får börja titta görs i stället ett test av din uppkoppling och Film2home ställer in allt automatiskt. Vi upplevde ibland att filmen pausade för att buffra lite och någon gång ville inte muspekaren försvinna tillsammans med menyraden. Men på det stora hela gick det riktigt bra.

Du kan se vad andra användare tyckte om en viss film och vilka känslor folk förknippat med den. Intressant!

+ Lättnavigerat. Anpassar sig ­automatiskt efter uppkoppling. På svenska. Både webb och butik.
- Inget digitalt bokmärke. Mus­pekaren försvinner inte alltid.


Headweb bjuder på förhandsvisningar

Headweb har en ljus och överskådlig hemsida utan reklam, annat än för filmer du kan titta på. Utbudet är stort och varierat och tjänsten fungerar på flera plattformar. De flesta filmerna kostar 39 kronor att hyra, men vi hittade enstaka som kostade så mycket som 79 kronor. Det går snabbt att starta ett konto hos Headweb och när du väl bestämt vilken film du vill se går det smidigt att betala och sedan börja titta. Vi upplevde en kort stunds digitalt brus under en långfilm, men i stort sett flöt det på väldigt bra med kvalitet som från en dvd-film.

Om du vill se en del av filmen senare ­kommer Headweb tyvärr inte ihåg var du var, till skillnad från exempelvis Voddlers tjänst. Du får alltså spola fram på egen hand till rätt ställe när du ska fortsätta titta.

Headweb bjuder på en förhandsvisning av filmen, vilket de är ensamma om att göra. Vi tycker att det är bättre än att visa en trailer som kan avslöja lite för mycket av handlingen.

+ Överskådlig och snygg hemsida. Snabbt att komma igång.
- Inget digitalt bokmärke. Lite digitalt brus.


Recensioner hjälper dig i valet av film hos SF Anytime

SF Anytime ger dig biokänsla direkt på hemsidan. Här finns inga krusiduller utan här står filmerna i centrum och du kan välja hur du vill sortera. Nyaste eller kanske bara komedier.

Utbudet är stort även om de har minst antal hd-filmer av de testade tjänsterna. De vill ha samma utbud som i den fysiska handeln och ­filmerna kommer oftast samtidigt som de släpps på dvd
eller blu-ray.

När du går in på en filmtitel får du läsa lite om den och se annan bra information. SF Anytime har nyligen infört recensioner från medier genom tjänsten Popyoular, vilket är riktigt bra som komplement till vad andra användare tycker. Tyvärr saknas det ibland en trailer och vi hade gärna sett att det gått att förhandstitta lite grand på filmen som hos Headweb.

Tjänsten använder Silverlight och ­filmen öppnas i en liten ruta när du utfört ett köp. När vi öppnade en del filmer i fullskärmsläge blev det underligt nog svarta kanter runt om hela filmen i stället för bara uppe och nere, men allt rullade på utan några konstigheter.+ Recensioner via tjänsten ­Popyoular. Biokänsla. Finns på många plattformar.
- Lite hd-filmer. Svarta kanter runt om hela filmen.


Med Voddler tar du lätt en paus

Voddler är för film vad Spotify är för musik. En stor del av utbudet, omkring 70 procent, finns att se gratis med reklam. Det här upplägget passar inte alla, det kan vara riktigt irriterande att sitta genom reklam innan du kommer till det du verkligen vill se.

Hemsidan är lite rörig, men utbudet bra. Filmerna du betalar för att se släpps på Voddler samtidigt som de kommer på dvd eller blu-ray. Gratisfilmerna är fyra år eller äldre. Det är lätt att komma igång att titta på en film. Voddler erbjuder dig att se en trailer och visar betyg från andra användare och liknande filmer, vilket underlättar när du ska sålla agnarna från vetet.

Om du behöver ta en längre paus i ­tittandet kommer Voddler ihåg var du var så du slipper hålla koll på det själv. Voddler låter dig också logga in med ditt Facebook-konto så du enkelt kan dela bra filmer med dina vänner.+ Mycket gratis material. Digitalt bokmärke. Finns till många plattformar. Nedladdningsbara filmer.
- Allt på engelska. Reklamen ­passar inte alla.


Här är alla 5 testade filmtjänster för att strömma film från internet

Klicka på tabellen för att se i stort format

Fakta

3 – för 99 kronor i månaden erbjuder operatören sina kunder ett filmpaket.
Headweb – fungerar till Ipad via Safari.
SF Anytime – har en app för Android surfplattor.
Tele2/Comviq – har en app för Android där du kan se på film.
Telia – erbjuder ett tillvalspaket med tv-program och sportsändningar.
Viaplay – finns till IOS och Android.
Voddler – har appar för IOS, Android och Symbian.

Vi letade upp svenska tjänster för att hyra digitala filmer på nätet med ett stort och konstant utbud av filmer. Därefter jämförde vi utbud, användarvänlighet och hur väl de fungerade. Vi skapade konton hos tjänsterna och provade att hyra långfilmer av både sd- och hd-kvalitet (lägre respektive högre upplösning). Testdatorn var en pc med Windows 7 Ultimate, Firefox 8.0.1 med Silverlight, Microsoft Media Player och Flash installerade. Bredbandsuppkopplingen var 100 megabit per sekund.