Microsoft meddelade i går att förtaget kommer inför automatiska uppdateringar av webbläsaren IE från och med nästa månad. Uppdateringarna kommer att ske i bakgrunden utan användarens vetskap.

Google införde automatiska uppdateringar av Chrome för över tre år sedan och Mozilla kommer att införa funktionen i en kommande version av Firefox. Microsoft har nu insett att det är det bästa sättet för att göra webben säkrare.

– Det här är framtiden för all programvara. Användarna förväntar sig att deras program är uppdaterat och sköta den processen av sig självt, säger Andrew Storms på säkerhetsföretaget Ncircle Security.

Från och med i januari kommer Microsoft att börja uppdatera användarnas webbläsare till den senaste versionen, beroende på vilken version av IE de kör på.

Användare av Windows XP som kör IE6 eller IE7 kommer att uppdateras till IE8. Användare av Vista eller Windows 7 och använder äldre versioner av IE kommer att uppdateras till IE9.

Tidigare har Microsoft alltid bett om lov innan IE uppdateras till en senare version, även om användaren har ställt in Windows för att acceptera automatiska uppdateringar.

– Jag tror automatiska uppdateringar är ett steg i rätt riktning för Microsoft. Jag ser det även som att automatiska uppdateringar har fungerat mycket bra, speciellt när det handlar om webbläsare, säger Wolfgang Kandek på säkerhetsföretaget Qualsys.

Google Chrome är den enda webbläsare i dagsläget som erbjuder automatiska uppdateringar. Mozilla planerar att införa funktionen i Firefox 12 som planeras att släppas den 24 april.

Microsoft kommer dock låta företagsanvändare få välja om IE ska uppdateras automatiskt eller inte. Företaget kommer heller inte att tvinga användare att uppdatera IE om de redan nekat att uppdatera webbläsaren tidigare.

– Användare som avstått från att uppdatera till IE8 eller IE9 i Windows Update kommer inte att få sina webbläsare uppdaterade automatiskt, skriver Microsoft i ett blogginlägg.

Microsoft kommer även att släppa verktyg som gör det möjligt för företag och individer att förhindra automatiska uppdateringar.

IDG News