En tumregel för datorköp har slutat gälla. Ända sedan ­bärbara datorer blev en datortyp som även vanligt folk hade råd med har man sagt så här: ”En bärbar kan vara snabb, lätt eller prisvärd, men aldrig allt på en gång”. Den kunde vara snabb och lätt, men svindyr. Eller snabb och prisvärd, men klumpig. Eller billig och lätt, men långsam.

Den som ville ha en högre växel på datorn fick, tills helt nyligen, snällt punga ut med en bra bit över 10 000 kronor för en rejäl 13-tumsdator med modern teknik under skalet. Så är det inte längre.

Apple och Intel visar vägen

Den första datorn som på allvar började ändra på det här var andra ­generationen av Macbook Air. Redan första ­versionen (2008) fick mycket beröm för sin ­slimmade design, men också en del klagomål. Det gällde prestandaproblem, överhettat chassi, en bullig undersida som gjorde att den egentligen inte var så tunn, och ett alltför högt pris.

Men Apple laddade om, gick tillbaka till ritbordet och kom 2010 tillbaka med ny form. Designen var prickfri, äntligen så imponerande tunn som man hoppats utan att chassit blev ostadigt eller att formen blev oergonomisk. Prestanda var inte på topp men nu klart godkänd. Priset var förvånansvärt humant jämfört med andra tunna lyxbyggen i samma klass.

Under året som gått har det sedan gått med en väldig fart. Ett par konkurrenter till Macbook Air har dykt upp, med lika tunn design, ännu snabbare Sandy Bridge-processorer från Intel med tillhörande grafik, och jämförbart pris.

Det stora rycket kom på senhösten. Dels uppgraderades även Macbook Air med Sandy Bridge-teknik, dels lanserade Intel sitt nya datorkoncept ultrabook. Det är en plattform med speciella komponenter som ska göra det enklare och billigare för tillverkare att bygga sina egna superslimmade datorer.

Inte riktigt ultrabook – men nästan

Enligt Intel ska en dator som får kalla sig ultrabook uppfylla vissa minimikrav. Tjockleken när den är hopfälld ska vara mindre än två centimeter, vikten får inte ­överstiga 1,4 kilo, batteritiden ska vara minst fem timmar, den ska ssd i stället för hårddisk, en lågvolts Sandy Bridge-­processor (vilket med ssd ger riktigt bra prestanda) samt en prislapp på cirka tusen dollar (under 7 000 kronor)

Nu har de flesta stora tillverkare lanserat, eller är på väg att lansera, datormodeller som stämmer in på allt det här – ­frånsett priset. De billigaste ­tunnisarna ligger snarare på 10 000 svenska kronor (i skrivande stund cirka 1 400 dollar) och de andra upp till ungefär 15 000 kronor. Den dyraste i vårt test, som innehåller en hel del egenutvecklad teknik och extra funktioner för att få extra fördelar, ligger på nästan 24 000 kronor. Men den är ett undantag, mest för företag. Ultrabook ska vara en dator som alla har råd med, även om den är en stor investering.l

Fakta

Urvalet var datorer som upp-fyller Intels ultrabook-krav: Max 2 centimeter tjock, max 1,4 kilo, uppgiven batteritid på minst fem timmar, ssd och färska processorer. Vi kontaktade tillverkarna som hade släppt sådana datorer under året eller som är på gång med dem. Av tio tillverkare hade fem datorer som var testklara i tid. Datorerna testades fabriksnya eller efter komplett systemåterställning till fabriksinställningar, samt efter alla aktuella uppdateringar från Microsoft och Apple. Prestanda mättes med Pcmark Vantage (i Apple Macbook Air installerade vi 64 bitars Windows 7 Home Premium via Bootcamp för att göra denna mätning.) Övriga mätningar skedde i Mac OS). Batteritiden mättes med Battery Eater Pro i Windows och Xcharge i Mac OS. Ljudnivån mättes 50 centimeter framför datorn i ett rum med 30 decibel bakgrundsbrus. Lägsta värde för ljud och effekt mättes med ­inaktiv dator efter full uppstart. Högsta värdena efter 20 minuter med maximal belastning av processor och grafikkort.