I princip alla har en mobiltelefon i fickan. För en relativt liten peng i månaden kan vi ringa, skicka sms, läs våra mejl, surfa, streama music och film och ladda hem appar.

Så långt är allt väl, men ni vet alla vad som händer när man reser utomlands. Så snart flygplanet har taxat fram och stannat vid gaten slår alla på sin mobil och letar febrilt efter roaminginställningarna. Ingen vill glömma det. En missad knapptryckning kan lätt kosta mer än hela semestern.

Vår värld är global. Vi reser mer än någon generation före oss. Vi är beroende av den moderna tekniken. Det faktum att människor dagligen får sina semesterminnen förstörda när det dimper ned ett fönsterkuvert och möts av skräcksiffror för att de glömt stänga av roamingen är ett stort bekymmer.

I dag kostar en gigabyte överföring inom EU omkring 25 000 kronor för kunden. Samtidigt uppger Ericsson och Nokia Siemens båda att den faktiska kostnaden för att producera en gigabyte överföring är strax under tio kronor. Det betyder att producenterna i dag har en avans på tusentals procent på den överföring vi skapar när vi tar med oss mobilen utomlands.

Det här är naturligtvis helt orimligt. Det är så orimligt att till och med EU-kommissionen fått upp ögonen för problemet. Man föreslår därför ett tak vid 8 000 kronor per gigabyte, ett förslag som fortfarande skulle ge producenterna en avans på tusentals procent. Betydligt mindre, men det är fortfarande så dyrt att alla kommer att fortsätta att pilla med roaminginställningarna innan fasten seatbelts-skylten ens släckts.

De höga kostnaderna tvingar oss in i en otidsenlig nätskugga så fort vi reser utanför Sveriges gränser. Det medför en rad problem i en värld där människor rör mycket på sig och där man vant sig vid att alltid kunna vara uppkopplad. Arbete blir lidande, kontakt med familj och vänner haltar.

Det är naturligtvis trevligt för producenterna att få en avans på tusentals procent, men frågan är om de inte biter sig i foten. I dag vågar ingen använda sin mobil till något annat än samtal och sms när man befinner sig utomlands.

Om man lade konsumentkostnaden på en mer rimlig nivå, skulle många fler våga använda sin använda sin mobil precis som vanligt även utomlands. Det skulle kunna bli en betydligt mycket bättre kassako, även om avansen per producerad gigabyte vore mindre.

Piratpartiets EU-parlamentariker, Christian Engström, har lagt fram ett förslag som innebär att konsumentkostnaden per gigabyte skulle hamna på omkring 200 kronor. Det är en nivå som knappast skulle avskräcka någon från att använda sig av teknikens möjligheter på tjänste- och semesterresor, samtidigt som det skulle ge producenterna lika god avans som de idag har på nationella uppkopplingar.

EU är visserligen ett tungrott maskineri, men roamingkostnaderna är något som i princip alla som arbetar i EU-kommissionen eller EU-parlamentet dagligen brottas med. Detta, mina vänner, kan mycket väl vara en fråga där politikers egenintresse faktiskt kan verka till allas fördel. Tänka sig!

Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet

Fakta

Anna Troberg är partiledare för Piratpartiet och en av flera krönikörer som skriver på pcforalla.se/debatt