För några år sedan, då debatten om kameraövervakning och övervakning i största allmänhet, var en het politisk fråga, brukade jag och andra med mig, lite raljant undra över när vi har övervakningskamerorna i våra sovrum. Svaret är nu! Kamerornas intrång i sovrummen är ett faktum! Äldre boende i Malmö och som tidigare fått besök av hemtjänsten, har nu istället kameraövervakning nattetid i sina sovrum.

Kameraövervakning får allt större betydelse för kampen mot brottslighet och i kampen att spara pengar, som fallet i Malmö. En anledning till ökat användande av kameran är liberaliseringen av tillståndsgivandet att inneha en övervakningskamera och sedan några år tillbaka har antalet kameror ökat markant överallt i samhället. Det ökade kravet på trygghet samt den tekniska utvecklingen leder till att vår integritet hela tiden naggas i kanten. Någonstans bör vi kanske fråga oss hur länge vi ska tillåta den här utvecklingen? Det är trots allt vi själva som avgör vilket samhälle vi vill ha!

Om man kan byta bort hemtjänstpersonal mot kameror, kanske kan vi installera kameror på våra förskolor så slipper vi snart förskollärarna. För att inte tala om vad pigga Försäkringskassan antagligen skulle vara över att övervaka de sjukskrivna! Då skulle det snart vara slutfuskat!!

Listan kan göras oändlig i kampen för effektivisering, men det som glöms bort är att en kamera aldrig kan hålla en orolig hand, den kan aldrig trösta en ensam själ och framför allt kan den inte le mot oss när vi som mest behöver ett leende. En övervakningskamera övervakar -that´s it!

Som övervakningsivrarna alltid säger ”har man rent mjöl i påsen har man inget att frukta”. Jag skulle påstå att det är precis tvärtom, just alla vanliga medborgare med rent mjöl i påsen, de är alla vi som drabbas mest, det är vår frihet som offras i kampen för trygghet och sparande i kronor och ören. Men ibland verkar vi glömma bort att övervakningskameror går emot en grundläggande mänsklig rättighet: rätten att ha ett privatliv. Den rätten gäller även äldre medborgare med hemtjänst boende i Malmö!

Och kom ihåg att nästa gång kan det vara du som har en övervakningskamera i sovrummet!

Camilla Lindberg
It-konsult och fd it-talesperson för Folkpartiet.

Fakta

Camilla Lindberg är it-konsult, fd it-talesperson för Folkpartiet och en av flera krönikörer som skriver på pcforalla.se/debatt