Här är fem framtidstekniker från CES 2012 att hålla koll på

1. Styr datorn med ögonen

Först och främst vill vi slå ett slag för svenska Tobii. Deras teknik för ögonstyrning av datorer har visats upp tidigare i experimentform, men nu debuterar de med världens första laptop med inbyggd ögonstyrning. Dessutom visade de även upp ett arkadspel med samma teknik.

Tobii förärades just Popular Mechanics Editors Choice Award som ett av de bästa och mest innovativa inslagen på CES. Vi kan bara hålla med. Det är verkligen oerhört smidigt och intuitivt att bara låta blicken vandra över skärmen och se hur datorn följsamt och exakt följer efter. Precisionen är långt över vad vi förväntar oss. Är det något som kan ersätta en datormus så är det det här.

- Tekniken går även att använda för 3d. Genom att se hur mycket du tittar i kors med ögonen kan vi se hur ”djupt” in i en 3d-bild du tittar, och därmed finns möjligheten för program att navigera i tre dimensioner, säger Anders Olsson på Tobii.

Tobii
En Lenovo-laptop med Tobiis ögonavläsare placerad under skärmen.

2. Se på 3d utan brillor
3d-skärmar såg till en början rätt dött ut på CES. Allt som var nytt kom redan på IFA 2011 eller tidigare. Men faktiskt har flera tillverkare gjort framsteg när det gäller glasögonfri 3d. Ny teknik för prismor och pixelpositionering har gjort att man inte längre behöver den ansiktsspårning med kamera som gjorde att det hela fungerade förut. Nu kan flera sitta framför samma tv och se 3d utan glasögon. Upplevelsen är fortfarande lite si och så, men klart bättre än vi trott.

Faktiskt så visade sig att det inte var de största tillverkarna som hade den bästa tekniken. Även en handfull småföretag med egenutvecklad 3d-teknik var på plats, och flera av dem gav jättarna en rejäl match. Bäst på CES 2012 tycker vi amerikanska Dimension Technologies var, med en egen skärmteknik som gör att du varken förlorar ljusstyrka eller pixelupplösning när du kör i 3d-läge. Framför allt var 3d-upplevelsen nära nog lika bra som med brillor på bio.

Dimension Tech
Dimension Technologies vice president Greg Witchlacz med kollegor framför sin skapelse.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning