I Microsoft Office ingår det användbara programmet ­Outlook, som både kan ta hand om din e-post och sköta ditt kalendarium och dina minnes­anteckningar. Men om du använder det flitigt kommer den enda lagringsfilen snabbt att bli stor, otymplig och trögjobbad. Då kan det löna sig att arkivera.

Du kan själv välja precis vad du vill arkivera (vilket oftast är betydligt bättre än att utnyttja programmets automatiska arkiverings­funktion) och kan när som helst öppna dina arkiv för att titta i dem.

1. Öppna Arkiv-menyn, välj Info, klicka på Rensningsverktyg och välj Arkivera.

2. Markera den mapp du vill arkivera.

3. Ange ett lämpligt datum. Allting i den aktuella mappen som är äldre än detta datum kommer att tas bort och flyttas till en arkivmapp.

4. Ange ett lämpligt namn på arkivfilen.

5. Starta med OK.

När arkiveringen är klar kan du vid behov fortsätta med fler mappar. Sedan är Outlook lite mer välstädat och mejlandet går snabbare.

Närhelst du behöver titta i dina gamla arkiv är det bara att välja Öppna i Arkiv-menyn och sedan klicka på Öppna Outlook-datafil. För att stänga en arkivmapp när du är klar med den högerklickar du och väljer att stänga.

arkivering outlook
Ned i arkivet. För att få lite ordning i Outlook kan du arkivera sådant som är gammalt, men som ändå kan vara bra att ha.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 15 minuter.
Program: Outlook (ingår i Microsoft Office).

Det här lär du dig:

  • Att arkivera e-post.