4 tips från Dan Egerstad: Så skyddar du dina lösenord

Lösenordshanterings­program. En lösenordshanterare skyddar dina lösenord krypterat. Dessutom behöver du då bara komma ihåg ett lösenord, vilket innebär att du kan ha många avancerade lösenord utan att glömma dem. Dans Egerstads favoriter är Last Pass (lastpass.com), 1Password (agilebits.com/
onepassword
), KeePass (keepass.info) och Open ID (openid.net).

Långa lösenord. Bygg långa lösenord som inkluderar stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Minst nio tecken, men gärna tolv tecken. För att göra det lättare att minnas kan du till exempel sätta ihop två orelaterade ord tillsammans med specialtecken.

Ha inte samma lösenord till alla inloggningar. Ett tips är att ha ett visst lösenord till känsliga ­tjänster som Facebook, mejl med mera, ett lösenord för mindre känsliga tjänster och ett för oviktiga inloggningar.

Kolla säkerheten på sajten. Vissa sajter sparar lösenord helt oskyddat i klartext. Ett sätt att se om så är fallet är att använda ”Jag har glömt mitt lösenord”-funktionen som finns på de flesta sajter. Får du då ett mejl med ditt ­faktiska lösenord betyder det att det sparas oskyddat. Får du i stället ett nytt lösenord tyder det på att lösenorden sparas skyddat.