Jag har ärligt talat inte en susning om hur många ”konton” jag har registrerat på nätet, men det är garanterat närmare 50. Ibland hittar jag på nya, tillfälliga lösenord. Andra gånger krånglar jag till det ordentligt. Men ibland använder jag samma lösenord som jag använder till min mejl. Eller min nätbank. Eller mitt Facebook-konto ...

Gång på gång skriver vi i PC för Alla om hackare, som lyckats plocka ut lösenord från någon obskyr liten sajt. Och alltför få bryr sig. Men den dag det råkar vara en sajt där just du skapat ett konto, och där du angett ditt ordinarie lösenord av ren slentrian ... det är då ångesten slår till på allvar!

I ett nafs har hackaren ­tillgång till din mejl, ditt Facebook-konto, din näthårddisk och din backup. Och i ett nafs kan du få din vardag förstörd.

20 januari infaller Lösenordsbytardagen. Det är en dag instiftad av PC för Alla i precis det här syftet, nämligen att alla borde byta ut sitt eller sina lösenord! Skyll inte på tidsbrist, ointresse eller nollrisk. Ägna de närmaste 45 sekunderna åt att faktiskt byta ditt lösenord. I ett nafs kommer du att ha säkrat din vardag!

Fredrik Agrén, chefredaktör PC för Alla