Första gången PC för Alla testade färglaserskrivare höll vi på att bryta ryggen. Året var 2001, och de fem skrivare vi testade vägde ett kvarts ton! Nu, tio år senare, ser allt annorlunda ut. Skrivarna har bantat, från 50 till 15 kilo, samtidigt som de har fler funktioner. Årets färglaserskrivare är trådlösa allt i ett-modeller, vilket betyder att de även är skanner, kopiator och fax.

Dessutom har skrivarna rasat i pris. 2001 kostade en färglaserskrivare runt 25 000 kronor. I dag säljs de för under 3 000 kronor. Det är med andra ord dags att skippa fördomarna om färglaser-­skrivare som dyra klumpar. I dag passar de lika bra på hemmaskrivbordet och det lilla företaget.

Torrt eller flytande

Som skrivarköpare ställs du inför en avgörande fråga: Bläck eller laser? Bläckstråleskrivaren har några uppenbara poänger. De är billiga och små – och kan göra ­fantastiska fotoutskrifter.

Laserskrivarna är dyrare, större och tyngre – och passar inte jättebra för foton. Eftersom en laserskrivare värmer fast färgen på pappret förstörs skrivaren om du stoppar in ett glansigt fotopapper.
Laserskrivaren är i stället det perfekta valet för att skriva ut texter, broschyrer, kartor och illustrationer. Sådant går snabbt som vinden, och du får även behagligare utskrifter. Eftersom bläckstråleskrivare använder en vätska kan utskrifterna bli kladdiga – och skulle du vilja markera med en överstrykningspenna lär du förstöra både pennan och utskriften. Laserutskrifterna, som använder ett torrt färgpulver, är däremot perfekta redan när du tar dem från skrivaren, och du behöver inte oroa dig för vad som händer om du stänker vatten på dem.

Det torra färgpulvret är dessutom smidigare att hantera. En bläckstråleskrivare som står oanvänd riskerar att sluta fungera eftersom bläcket lätt torkar. En laserskrivare kan däremot stå oanvänd hur länge som helst.

En annan fördel är att tonerkassetterna är enkla att hantera. Du stoppar bara in dem i skrivaren, likt böcker i en bokhylla. Och du behöver inte byta dem lika ofta. Medan bläckpatroner bara brukar räcka till några hundra utskrifter klarar laserskrivarna flera tusen innan det är dags att byta.

Även kopiator

Det finns många sorters färglaserskrivare, och i det här testet fokuserar vi på trådlösa allt i ett-modeller. Förutom skrivare, skanner och kopiator har de även ark-matare och fax. Det är en bonus, men för de flesta knappast någon nödvändighet. Då är den trådlösa funktionen betydligt viktigare. Har du en trådlös router kan du skriva ut från alla datorer du har hemma, vilket är en oerhört smidig lösning.

Med några få undantag såg vi inga avgörande skillnader i utskriftskvalitet, och med tanke på att en laserskrivare inte är tänkt för fotoutskrifter är bildkvaliteten inte det mest avgörande för val av modell. Driftskostnader, storlek och användarvänlighet väger betydligt högre.l

Fakta

Urval. Vi har testat alla trådlösa färglaserskrivare med skanner och kopiator för under 5 000 kronor.
Test. Vi har skrivit ut, skannat och kopierat dokument av varierande typ: svartvit text, högupplösta foton, färgkartor med mer. För samtliga skrivare har vi använt tillverkarens förinställningar och medföljande program. Hastigheten testade vi i ett trådlöst nätverk med en ­bärbar Windows 7-dator.
Kostnad. För att räkna ut driftskostnaden har vi använt tillverkarnas egna uppgifter, som är baserade på utskrifter med 5 procents täckning. Vi har bara räknat på priset för originalpatroner.
Bildkvalitet. Flera personer har fått granska färgåter-givning, skärpa med mer.