Så blir du lurad på tonern

Visst är det fantastiskt! Prisraset på färglaserskrivare gör att även en konsument kan ha en proffsskrivare på skrivbordet. Det finns bara en hake: Medan skrivarna har rasat i pris har tonern blivit dyrare. Ja, du betalar dubbelt så mycket per utskrift i dag som 2001 – och som vårt test visar kostar tonerkassetter nästan lika mycket som själva skrivaren.

Den gamla sanningen om att laser­skrivare skulle vara billiga i drift stämmer inte längre. Jämför vi exempelvis två likvärdiga Canon-skrivare blir det nästan dött lopp. En A4-utskrift i färg kostar 33 öre med en laserskrivare (MF8080Cw) och 31 öre med en bläckstråleskrivare (MG6150).

Vad är det då som har hänt? Ja, det handlar förstås om skrivargungor och tonerkaruseller. Tillverkarna säljer skrivarna billigt och tar igen det på dyr toner. Ja, för att kunna pressa priset levererar de till och med skrivarna med halvfulla tonerkassetter! Så var det inte 2001.

Det är också viktigt att ta tillverkarnas uppgift om utskriftskostnaden med en ordentlig nypa salt. Alla tillverkare har enats om en gemensam standard för att mäta hur mycket utskrifterna kostar, men de räknar lågt. Kostnaden är beräknad på A4-utskrifter med fem procents täckning. Det är en ganska rimlig nivå när det gäller vanliga textsidor, men det stämmer betydligt sämre för fotografier eller dokument med mycket grafik.

Skulle du skriva ut sådana blir kostnaden alltså betydligt högre. Skriver du ut ett färgfoto som täcker hela pappret får du multiplicera kostnaden i tabellen på förra sidan med 20. Färglaserskrivarna är med andra ord inte bara fantastiska. De kan även bli fantastiskt dyra i drift.

Fakta

Urval. Vi har testat alla trådlösa färglaserskrivare med skanner och kopiator för under 5 000 kronor.
Test. Vi har skrivit ut, skannat och kopierat dokument av varierande typ: svartvit text, högupplösta foton, färgkartor med mer. För samtliga skrivare har vi använt tillverkarens förinställningar och medföljande program. Hastigheten testade vi i ett trådlöst nätverk med en ­bärbar Windows 7-dator.
Kostnad. För att räkna ut driftskostnaden har vi använt tillverkarnas egna uppgifter, som är baserade på utskrifter med 5 procents täckning. Vi har bara räknat på priset för originalpatroner.
Bildkvalitet. Flera personer har fått granska färgåter-givning, skärpa med mer.