Windows 7 är på många sätt ett fantastiskt operativsystem som är avsevärt vassare än sina föregångare, men trots bättre säkerhetsfunktioner, en större drivrutinsbank och lägre prestandakrav händer det ibland att det krånglar. Många gånger beror det på problematiska program från tredje part som installeras i operativ­systemet, men Windows 7 kan självklart också ställa till med trubbel helt på egen hand.

Det här är den första delen i en supportskola i fyra delar där vi går igenom vanliga ­problem som kan uppstå med Windows 7-datorer, och även förklarar hur du löser dem på ett så snabbt och smidigt sätt som möjligt.

Vi börjar med att titta närmare på allmänna datorfel, som till exempel totalkrascher, sänkta prestanda eller märkliga meddelanden som har en tendens att ploppa upp med jämna mellanrum.

Här på pcforalla.se kommer vi framöver att i tur och ordning gå igenom fel relaterade till nätverk och internet, skrivare samt ljud och bild.

Windows 7 startar inte
Det är lätt att bli panikslagen om Windows 7 får för sig att inte starta över huvud taget. Ibland kan det hända att systemet börjar laddas som vanligt men att det visas något kryptiskt fel­meddelande efter några tiotals sekunder. Då gäller det att kyla ned nerverna en aning, tänka igenom situationen och inte göra något förhastat. Som tur är går det att med tämligen enkla medel oftast att få ordning på systemet igen. Windows 7 har nämligen ett bra utbud av reparationsverktyg.

1. Börja med att plocka ut cd- och dvd-skivor samt disketter (om du har sådana) ur datorn och starta sedan om maskinen.

2. Tryck nu på F8 innan Windows-loggan visas och det kommer fram en meny med flera bra funktioner. Börja med att välja Felsäkert läge (välj Fel­säkert läge med nätverk om du anser att du behöver tillgång till internet) och tryck Enter.

Windows 7 support
Felsäkert läge. Om inte Windows går igång, tryck på F8 under start.

3. Windows startas nu med minsta möjliga antal funktioner aktiverade, och om det går igång som det ska vet du att standardkonfigurationen är okej. Nu gäller det att du på egen hand hittar den felande länken. Kanske har du nyligen installerat något program eller någon hårdvara. Testa att avinstallera och ta bort dessa, starta om datorn och se om det fungerar bättre.

4. Skulle det vara så att Fel­säkert läge inte gav någon framgång startar du om datorn igen och trycker F8. Den här gången väljer du i stället Reparera din dator.

5. Välj därefter svenska som inmatningsalternativ, tryck på OK om det dyker upp en inloggningsruta och i menyn för systemåterställningsalternativ klickar du på Startreparation. Följ anvisningarna och eventuella fel i Windows startfiler fixas förhoppningsvis till.

Windows 7 support
Reparera mera. Via Startreparation kan fel i Windows rättas till.

6. Om Windows fortfarande sätter sig på tvären finns det ytterligare ett hjälpmedel som du kan testa. Starta om datorn och tryck återigen på F8 och välj Reparera din dator.

7. Klicka nu i stället på ­Systemåterställning i menyn för systemåterställningsalternativ och följ anvisningarna på skärmen. Du har nu möjlighet att ångra de senaste för­ändringarna i datorn och backa bandet till en punkt där allt fungerade som det ska.

8. Har du en sådan otur att inget av ovanstående ­fungerar finns det i regel bara ett alternativ, och det är att helt sonika installera om Windows. Placera då installationsskivan i dvd-läsaren, starta om datorn och följ anvisningarna.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 7.
Tid: 1 timme.

Det här lär du dig:

  • Vad du gör om Windows 7 inte startar.
  • Lämpliga åtgärder när ­Windows 7 känns långsamt.
  • Se till att tangentbordet håller sig till svenska.
  • Hur du kör gamla program.
  • Att tyda felkoder.
  • Få dvd-läsaren att visa sig.
  • Lösa ett vanligt installations­problem.
    xx

Del 1: Datorn
Vad gör du om det dyker upp märkliga felmeddelanden i ­Windows 7, datorn inte startar som den ska eller allt känns allmänt trögt? Så här fixar du vanliga problem som kan uppstå i datorn och operativsystemet. (Den här skolan.)

Del 2: Nätverk och internet
Långsamma internetanslutningar och krånglande trådlösa nätverk? Lär dig ta kommando över datorns nätverksfunktioner i Windows 7 och styr upp så att de fungerar som de ska. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)

Del 3: Skrivare
Även en ny skrivare kan börja mata ut papper, bara vissa ­färger eller helt sonika avsluta kommunikationen med datorn. Här avslöjar vi en rad knep i Windows 7 som löser några av de mest irriterande skrivar­problemen. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)

Del 4: Ljud och bild
Har datorns ljud plötsligt försvunnit eller har du fel upp­lösning för skärmen? I fjärde delen av skolan får du tips om hur du får ordning på störande ljud- och bildtrubbel i Windows 7.
(Publiceras inom kort på pcforalla.se)