Telefonerna med namnet Nexus är rena Google-telefoner med den absolut mest rena versionen av Android som finns. Här finns inget pålagt extragränssnitt såsom HTC Sense eller Samsung Touchwiz. Dessuom får Nexus-telefoner alltid den senaste versionen av Android först. Nexus S blev till exempel först med Gingerbread (Android 2.3), och Galaxy Nexus är således först med Android 4.0 – Ice Cream Sandwich.

Fantastisk skärm
Men det är inte bara Android-versionen som är nytt med Galaxy Nexus. Den bjuder på en hel del nyheter som inte många telefoner har visat upp hittills. Bland annat nfc (near field communication), inbyggd barometer och en skärm med upplösningen 1280 x 720 som på den stora skärmytan ger en nästan lika hög pixeltäthet som Iphone 4S.

Med 4,65 tum är skärmen riktigt stor, storleksmässigt på gränsen till vad som är rimligt i en normal telefon, men eftersom den saknar fysiska knappar längst ned fungerar det bra. Skärmen tar i stället hand om knapparna och telefonen blir inte enormt mycket större. Nånot större än en Samsung Galaxy S2, men den ligger ändå bra i handen.

Upplösningen i kombination med pixeltätheten gör det här till en av de bästa skärmarna vi har sett i en telefon. Allting är väldigt skarpt och i och med att skärmen är av Super amoled-typ blir färgerna riktigt bra och ljusstyrkan likaså. Jämför vi med Galaxy S2 är färgerna hos Nexus något varmare, vilket speciellt blir tydligt vid en helt vit skärmbild. Vi tycker den är aningen bättre än både Iphone 4S och Galaxy S2.

Samsung Galaxy Nexus
Trots den ovanligt stora skärmen är Galaxy Nexus bara lite större än konkurrenterna, och ligger dessutom bra i handen.

Processor i klass med Galaxy S2
Processorn är en dubbelkärnig TI OMAP 4460 från Texas Instruments och Samsung har alltså valt att inte använda sin egen Exynos-processor. Processorn i Nexusen är bra, det är ingen tvekan om det, och i och med att gränssnittet i Android 4.0 numera är hårdvaruaccelererat är det inga problem med eventuell lagg eller hack i gränssnittet.

Däremot märker vi en skillnad i uppspelning av mediefiler. Där Galaxy S2 spelar upp i princip allt får vi problem med ljudet i flera mkv-filer. Den inbyggda spelaren klarar inte alla format, framför allt inte ljudspår. Men kör vi med en tredjepartspelare som Dice Player flyter allt på bra, inklusive undertexter. Det är bara inte samma out of the box-upplevelse som med Galaxy S2 där samma filer spelas upp felfritt med den inbyggda spelaren. Det kan också vara något som åtgärdas i en senare uppdatering.

Vi märker också att möjligheten att ta skärmdumpar slutar fungera hos oss efter en lyckad skärmdump. Inte ens en omstart hjälper, så vi kan förmodligen vänta oss en del uppdateringar av Android 4.0.

Samsung Galaxy Nexus
Nexus har inga knappar framtill utan allt är touchkontroller på skärmen. Baktill sitter dess enda nackdel, en inte helt övertygande kamera.

Nytt gränssnitt
Just Android 4.0 är ett av säljargumenten för Galaxy Nexus. Och nyheterna är bra, och många. Hela gränssnittet är omgjort och menyer, widgetar och svepningar på skärmen flyter på extremt bra i och med hårdvaruaccelereringen. Gmail-klienten är oerhört mycket bättre än förra versionen och gör det betydligt lättare att hantera e-post.

Samsung Galaxy NexusÖverlag känns hela Android-upplevelsen mycket bättre och enklare än tidigare. Kontakterna presenteras snyggare, du kan välja att den inte ska ansluta till trådlösa nätverk som är för svaga för sitt eget bästa och du får en inbyggd koll på datatrafik du använder. Dessutom kan du synka dina bokmärken automatiskt om du använder Chrome som webbläsare på datorn och synkar bokmärken där.

Den här versionen kommer förstås komma till många andra telefoner så småningom, och det är ett rejält lyft från 2.3.

En annan ny och intressant funktion är nfc som spås slå stort när det gäller småbetalningar och annat. Det är en trådlös teknik som används för dataöverföring på små avstånd. Förutom att i teorin kunna betala i stället för med betalkorten ska du kunna lägga telefonen mot en läsare och godkänna betalningar. Men hos Nexus finns också en inbyggd funktion för att byta saker med varandra. Har du och en kompis en Nexus kan du till exempel skicka över kontakter eller dela med dig av länkar endast genom att knacka ihop telefonerna. Vidare kan du ta ett visitkort med inbyggt NFC-chip och lägga mot telefonen och automatiskt få in kontaktuppgifterna.

Dessutom kan Android 4.0 låsa upp telefonen med hjälp av ansiktsigenkänning. Klarar den inte av att känna igen ditt ansikte får du i stället rita ett mönster eller ange en pinkod. Det är en kul funktion, men den fallerar för ofta för att vara ett rimligt alternativ.

Sämre kamera
Kameran är på 5 megapixel och lämnar oss lite besvikna. Vi har blivit bortskämda under året med Sony Ericssons Xperia Arc och även Samsung Galaxy S2, men Nexus kamera har inte bara lägre upplösning utan allmänt sämre kvalitet. Bilderna har en blekare färgåtergivning än konkurrenterna vi nämnde och det egentligen enda som är mer positivt är att kameran är riktigt snabb. Det är dock trist att en flaggskeppsmodell som denna inte presterar bättre i bildväg.

Det är också det enda som känns lite negativt med Galaxy Nexus. För övrigt är allt antingen bra eller riktigt bra. Skärmen är som sagt helt fantastisk. Vi uppfattar processorn som bara lika snabb som den i Samsung Galaxy S2, och inte så pass mycket snabbare som vi hade önskat. Men å andra sidan är det inget du märker förutom på uppspelningen av videofiler. Att den saknar utbyggnad för minneskort är också ett visst minus. Visst bör 16 gigabyte räcka, men det stör oss att inte ha möjligheten att bygga ut.

De nya funktionerna i Android 4.0 tillsammans med den fantastiska skärmen och den trots allt superba prestandan jämfört med de flesta andra telefoner gör dock Galaxy Nexus till en riktigt, riktigt bra mobil.

Samsung Galaxy Nexus
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Processor: Dubbelkärnig, 1,2 GHz, TI OMAP 4460.
Minne: 16 GB.
Skärm: 4,65 tum Super amoled, 1 280 x 720 pixlar, 316 ppi.
Kamera: 5 megapixel och 1,3 megapixel. Inspelning i 1080p 30 fps. Led-blixt.
Övrigt: Gps, wlan, 3g, barometer.
Operativsystem: Android 4.0.
Storlek: 13,5 x 6,8 x 0,9 cm.
Vikt: 135 g.
Cirkapris: 5 500 kronor.

Plus: Skärme. Android 4.0. Nfc. Prestanda
Minus: Ingen minnesutbyggnad. Kameran.
Betyg:  (9 av 10)

Google Galaxy Nexus

Bästa pris just nu: 890 kr