En dag efter att tiotusentals webbplatser protesterat mot antipiratlagen Sopa slog amerikanska myndigheter till mot fildelarsajten Megaupload.com. Enligt myndigheterna har webbplatsen genererat 175 miljoner dollar (cirka 1,18 miljarder kronor) i omsättning.

Sju personer inklusive två företag, anklagas för att ha begått brott mot flera punkter av bedrägeri, upphovsrättsintrång och pengatvätt. De båda företagen, Megaupload Limited och Vestor Limited, drev webbplatsen Megaupload med servrar i USA, Kanada och Nederländerna.

Enligt de amerikanska myndigheterna har personerna bakom webbplatsen dragit in 175 miljoner dollar på annonser och medlemskap. Medlemmarna har kunnat använda webbplatsen för att dela med sig av bland annat upphovsrättsskyddat material.

Skadorna mot upphovsrättsinnehavarna har värderats till 500 miljoner dollar (cirka 3,4 miljarder kronor). Bland det material som hittades på webbplatsen fanns filmer, tv-serier, musik, e-böcker och programvaror.

– Det här fallet är ett av de största tillslagen mot piratkopierare någonsin i USA, säger det amerikanska justitiedepartementet i ett uttalande.

Av de sju misstänkta greps fyra i Nya Zeeland, de övriga tre som bor i Estland, Tyskland och Slovakien är fortfarande på fri fot och har anhållits i sin frånvaro.

I razzian lyckades FBI även beslagta delar av personernas tillgångar till ett värde av 50 miljoner dollar (cirka 337 miljoner kronor). Totalt utfärdas 20 husrannsakningar i USA och på andra platser.

En amerikansk domstol har beslutat att totalt 18 domännamn som tillhör ligans företag ska beslagtas. Megaupload ska enligt de amerikanska myndigheterna ha 50 miljoner besökare om dagen och stått för fyra procent av all trafik på internet.

De gripna männen riskerar upp till 55 års fängelse vardera om de döms skyldiga på alla punkter.

IDG News