I ett blogginlägg i går meddelade Google att företaget kommer att börja kombinera användarinformation från samtliga av sina tjänster och lagra den centralt.

– Vårt nya användaravtal gör det mycket klart att om du är inloggad med ett Googlekonto kommer vi att kombinera informationen från alla våra tjänster, skriver Google ett blogginlägg.

Förändringarna som kommer att genomföras den 1 mars innebär att Google tar 70 olika användaravtal och slår ihop dem till ett avtal för samtliga av företagets tjänster.

Det betyder i praktiken att användarnas aktiviteter på bland annat Google, Youtube, Gmail och Google+ kommer att kombineras till en unik och central profil av varje användare.

Information från användarnas alla internetsökningar, e-postmeddelanden och videoklipp kommer att korsrefereras och även användas för Googles annonser. Användare av Google+ kommer även att få sin riktiga identitet länkad till aktiviteterna på Googles tjänster.

Användare av Android riskerar att drabbas extra hårt då information från platstjänster som Google Latitude och betallösningen Google Wallet kan samlas i en central databas för att spåra användarnas aktiviteter när de inte sitter framför datorn. Även telefonnummer kommer att samlas in och länkas med användarnas Googlekonto.

– Vi tror att den nya och förenklade policyn kommer göra det enklare för användarna att förstå våra användaravtal. Dessutom kommer det göra det möjligt för oss att skapa bättre tjänster, skriver Google i sitt blogginlägg.

Enligt Pam Dixon på World Privacy Forum innebär Googles nya användaravtal, som finns att läsa här, en markant förändring i företagets hantering av personuppgifter.

– Det här är en helt ny policy. Det är nu enklare att förstå vad de gör med informationen, och jag tror det har gjort vissa erkännanden. Det nya användaravtalet uppger exempelvis i klartext vilken information som kommer att samlas in från mobila enheter, säger Pam Dixon.

Enligt Google ger det nya användaravtalet företaget möjlighet att skapa både bättre tjänster och kunna leverera annonser som är relevanta för varje enskild person.

– Enkelt uttryckt, vi kommer att hantera dig som en unik person på alla våra tjänster. Det betyder i slutändan en enklare och mer intuitiv Googleupplevelse, skriver Google i sitt blogginlägg.

Enligt Pam Dixon innebär det ett problem för användarna då Google kan tvingas ge ut den kombinerade informationen till myndigheter vid ett eventuellt rättsfall.

– Du bör överväga att särskilja dina sökningar från och med nu. Utför exempelvis sökningar på Google när du inte är inloggad på ditt Googlekonto, säger Pam Dixon.

Hon anser att Google borde erbjuda användarna en möjlighet att inte vara en del av den kombinerade datainsamlingen.

I sitt blogginlägg uppger Google att företaget aldrig kommer att sälja användarnas personuppgifter eller dela med sig av dem till en tredje part. Undantaget är dock om Google får en domstolsorder som kräver att information om en viss person lämnas ut.

IDG News