Flytväst, brandvarnare och cykelhjälm. Det finns många enkla metoder för att göra livet tryggare.

För oss datorägare fyller ett säkerhetskopieringsprogram samma funktion. De flesta av oss lagrar ju tusentals digital­bilder, videofilmer och text­dokument på våra datorer, och de är som regel ovärderliga. De program vi har installerat på datorn går ju att installera på nytt, men om våra privata filer försvinner i en datorkrasch finns det inget som kan ersätta dem.

Genie Timeline FreeSäkerhetskopiering, eller backup, handlar om att göra kopior av alla viktiga filer. Om datorn kraschar är det inte längre samma katastrof eftersom filerna även finns i säkert förvar någon annanstans.

Helt gratis
Det finns flera olika sätt att säkerhetskopiera. Du kan förstås manuellt flytta över viktiga filer på en extern hårddisk eller ett usb-minne, men det här är ju lite krångligt – och lätt att glömma bort. Du kan också använda en onlinetjänst som Diino eller Storgate. De kopierar automatiskt över dina filer till en central server, vilket är smart men kostsamt. Ett ­abonnemang går på flera hundra kronor om året.

Ett billigare alternativ är därför att installera ett säkerhetskopieringsprogram på datorn. Programmet kan automatiskt kopiera över alla viktiga filer till en extern hårddisk eller till ett usb-minne. Sådana finns att köpa i alla datorbutiker eller elektronikvaruhus för någon hundralapp och uppåt.

Det finns många program som klarar av det här, men ett av de bästa är gratisprogrammet Genie Timeline Free.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 20 minuter.
Program: Genie Timeline Free.
Språk: Svenska.
Tillverkare: Genie9.
Kategori: Säkerhetskopieringsprogram.
Pris: Gratis.
Systemkrav: Windows XP/Vista/7.
Läs mer: www.genie9.com

Det här lär du dig:
Hur säkerhetskopieringsprogrammet Genie Timeline Free fungerar.