Från att ha varit uträknade i höstas har HP som bekant gjort helomvändning och satsar nu helhjärtat på både konsument-pc och surfplattor, och har framför allt på pc-sidan gjort några riktigt intressanta lanseringar. Men någon ultrabook har vi inte sett, förrän nu.

Folio 13 heter HP:s första ultrabook, som presenterades lagom till jul. Nu har vi fått tag på ett exemplar och låter den sälla sig till en växande skara testade ultrabook-pc. Hårdvarumässigt är det inte mycket som skiljer alla dessa datorer åt.

I Folio 13 hittar vi en Intel Core i5-processor, fyra gigabyte minne och en 128 gigabyte stor ssd. Även disken placerar sig mitt på genomsnittet prestandamässigt, så Folio 13 är varken ett bättre eller sämre val än de flesta andra ultrabook i det avseendet.

Inte bästa skärmen
Bildskärmen är blank och sitter bakom en snygg svart ram som även döljer webbkameran. Upplösningen är på 1 366 x 768 punkter. Vi hade hoppats på snäppet mer, som i Asus Zenbook, men det duger. Skärmen visar riktigt bra färger och hög kontrast. Den maximala ljusstyrkan är dock inte så hög som på många andra nya bärbara, men dess 220 nit är fullt godkända. Betraktningsvinklarna är bra i sidled men snävare än vanligt i höjdled, så det gäller att ställa in rätt vinkel på skärmen.

Flera tillverkare tävlar om att göra sin ultrabook till den som är tunnare, snabbare eller lättare än alla andra. HP har i stället satsat på att göra en så gedigen och välbyggd maskin som möjligt innanför ramarna för vad en ultrabook får vara. Så den är varken snabbast, (som sagt fullständigt genomsnittlig, vilket ju i och för sig innebär en relativt pigg pc) tunnast eller lättast.

HP Folio 13
Designen liknar mest HP:s Envy-modeller från förra året, fast lite fyrkantigare och plattare.

Tung men välbyggd
1,8 centimeter tjock (1,9 om du räknar med gummifötterna på undersidan) med locket stängt, en form med raka kanter som gör den lika tjock hela vägen, och med en vikt på hela 1,5 kilo är den en av de klumpigare och definitivt den tyngsta ultrabook-datorn vi sett. Åtminstone bland 13-tummarna. Det är slimmade 14- och 15-tumsmodeller på gång som har inbyggd dvd och som väger mer, men de kommer inte att börja säljas ännu på ett tag.

I stället är det kvalitet som är ledordet. Folio har samma design i skärmlock, tangentbord och musplatta som en HP Envy. Både det bakbelysta tangentbordet med sina indikationsdioder i knapparna och musplattan med bakgrundsklick och inbyggt pekarlås är mycket bekväma, även om knappsatsen hade kunnat vara snäppet större – det är mycket marginal på sidorna.

Här har vi annars samma materialval för chassit och datorns underdel som en Elitebook, vilket gör datorn mycket solid och stryktålig. Dessutom blir det gott om plats för portar på sidorna, så Folio har fått riktig nätverksport i stället för en miniport med adapter som vissa konkurrenter.

Medvetet och omedvetet ljud
Längst upp vid gångjärnet till skärmen sitter en liten soundbar med riktigt fint ljud. Ingen bas att tala om men annars mycket rent och njutbart ljud och stereobreddning med Dolby-teknik.

Precis som Toshiba Satellite Z830 är HP Folio 13 en något högljudd dator. Det viner från fläkten mer eller mindre konstant, men i en normal kontorsmiljö sticker det inte ut och stör. Även här sitter luftintaget lite osmart på undersidan, så att du riskerar att blockera det med datorn i knät.

Men då är vi nere och petar på detaljer. Har du inget emot att bära några hekto extra och inte behöver en mer högupplöst skärm så hör HP Folio 13 till de bästa datorerna i det nya tunna formatet.

HP Folio 13-1000eo
Tillverkare: HP, www.hp.se
Processor: Intel Core i5 2467M, 2x 1,6 GHz.
Grafik: Intel GMA HD 3000.
Minne: 4 GB ddr3.
Lagring: 128 GB ssd.
Bildskärm: 13,3 tum tn, 1 366 x 768 bildpunkter.
Anslutningar: Usb 3, usb 2, hdmi, lan, headset.
Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth.
Kortläsare: Sd, sdhc, mmc.
Webbkamera: 1,3 megapixel.
Operativsystem: Windows 7 Home Premium, 64 bitar.
Batteritid: 8 timmar 51 minuter (låg belastning) 2 timmar 57 minuter (hög belastning).
Ljusstyrka, skärm: 200-225 nit.
Ljudnivå: 36-39 dBa.
Storlek: 31,7 x 21,8 x 1,9 cm.
Vikt: 1,5 kg.
Garanti: 1 år.
Cirkapris: 10 000 kronor.

Plus: Ergonomin. Kvalitetskänslan. Stabil konstruktion.
Minus: Ovanligt tung. Något högljudd.
Betyg:  (8 av 10)

Mätresultat
Pcmark Vantage
Totalt: 9 218
Bilder: 5 061
Tv och film: 3 768
Spel: 6 066
Musik: 11 056
Kommunikation. 9 306
Produktivitet: 11 995
Hårddisk: 28 445