Qpad kallar sig själva för ett e-sportföretag, vars produkter främst är riktade till gamers som tar sina spel på fullaste allvar. Deras senaste och bästa tangentbord MK-85 är specialbyggt för att ge datorspelare fördelar mot sina motståndare.

Det har bland annat en helt ny teknik under skalet, något som kallas full n-key roll over. Det innebär att du kan trycka ned alla tangenter på tangentbordet samtidigt och de registreras i realtid. Det har inte gått att göra på allvar med usb-tangentbord tidigare, utan bara via ps/2-porten, men då den blir allt vanligare på datorer var det en funktion som var på väg att försvinna. För de flesta användare gör det ingen skillnad, men för den som spelar spel kan det innebära nya möjligheter och snabbare respons.

Qpad MK-85
Klassiker. Gammaldags riktiga tangenter med hög profil och mekanisk kvalitet är fortfarande en favorit bland både spelare och många kontorjobbare. MK-85 gör båda användartyperna glada, även om det krävs höga ambitioner för att vilja hosta upp pengarna det kostar.

Återhållsam design
Utseendemässigt har MK-85 en diskret form för att vara inriktat på spel. Det passar lika bra på skrivbordet på kontoret som på ett lan-party. Bakgrundsbelysning med inställbar ljusstyrka gör att det fungerar i de flesta ljusförhållanden. Med ljuset på får tangentbordet mer typisk speldesign, då det glöder uppkäftigt lava-rött.

Tangentbordet har inte många extraknappar, men det går att ställa in profiler och programmera om bland annat funktionstangenterna med ett medföljande program på cd. En kul detalj är att det medföljer fyra stycken helröda knappar som du kan byta ut fyra valfria knappar på tangentbordet. (Vanligtvis W, A, S och D, då de används som riktigngskontroll i de flesta spel.)

Det är även usb-hubb med två portar baktill, och sladden har audiokontakter för mikrofon och hörlurar, som leder till utgångar bredvid usb-portarna.

Knapparna med hög slaghöjd och högkvalitativ mekanik under tangenterna gör att det kan vara ett smart val även för jobbet, med bekvämt handledsstöd och utmärkt ergonomi.. Det vill säga om du föredrar ett traditionellt tangentbord med hög slaghöjd på knapparna, det kan vara mer av en en smaksak för kontorsjobb.

Delvis dämpat
Den här sortens lite bättre tangentbord har ofta högt klickljud som kan störa omgivningen en hel del, men MK-85 har lite andra switchar med linjärt motstånd. Du känner och hör inte ett klick när tangenten trycks ned. Det tillsammans med ett bra chassi gör att det är i och för sig tystare än konkurrenterna, men att säga att det är tyst vore att ta i.

Kvalitet kostar, och MK-85 går loss på cirka 1 400 kronor. Är det värt det för slösurfaren eller en genomsnittlig användare på jobbet? Troligen inte. Men för dig som lägger 20 000 kronor på en maxad speldator eller arbetar hela dagarna med att knattra text kan det vara en klok investering. Vi hade dock önskat oss lite mer grädde på moset i funktionsväg med tanke på prislappen.

Qpad MK-85
Tillverkare: Qpad, www.qpad.se
Gränssnitt: Usb 2, 2 x 3,5 mm audio.
Antal tangenter: 104.
Övriga kontroller: 3 touchkontroller.
Bakgrundsbelysning: Ja.
Storlek: 44,7 x 22 x 3,5 cm.
Vikt; 1,33 kg.
Garanti: 2 år.
Cirkapris:
1 300 kronor.

Plus: God ergonomi. Snabb responstid. Bakgrundsbelysning.
Minus: Fortfarande högljutt. Högt pris.
Betyg:  (7 av 10)