Det är hög tid för ett nytt test av datorbranschens minstingar. Den här gången har vi valt ut de som ger dig maximalt med modern teknik, funktioner och prestanda i minsta möjliga skal.

Ljudnivån är fortfarande en viktig faktor, men det här är datorer för dig som kan stå ut med lite ”normalt” bakgrundssurr, om det innebär att du får en dator vars råstyrka du kan lita på i vått och torrt.

En snabb återblick: Senast vi testade datorer i den här storleken var våren 2011 (surftips.se/pc42011). Då var målet att hitta den tystaste datorn för optimal arbetsro på hemmakontoret, eller lugn och ro i tv-soffan om du använde datorn som mediedator intill tv:n. Där fanns några guldkorn, men problemet med de flesta av de datorerna var att de var precis på ­gränsen till för långsamma för de upp-­gifter vi ville att de skulle klara av.

En och annan Atom-baserad dator hängde inte med de krav på videokvalitet som en tv för full hd och högupplöst webbmaterial ställer, och några andra datorer hade gammal eller underpresterande teknik. Allt för att spara ström och hålla ned värmeutvecklingen. Lyckligtvis har det hänt en del på bara ett år vilket gör att läget ser ljusare ut nu.

Nya processorer från AMD har gjort budgetdatorerna mer kraftfulla, och flera av datorerna är utrustade med den bästa av dessa processorer.

Samtidigt har gamla godingar som vi testade även sist fått nya uppgraderingar, bättre chipset och snabbare hårdvara.
Här testar vi små datorer som utan ­problem klarar sådant som snygg uppspelning av hd-video, Flash-baserade webbströmmar som Youtube i hög upplösning, hantering av videosamtal i god kvalitet (om än inte i hd med alla) och spelgrafik (från enklare på vissa, till mer avancerade på andra).

Grovt räknat kan du dela in datorerna i två klasser. Vi har fyra dyra och snabba modeller med Intel Core-processorer och tre billigare och, tja, inte riktigt lika snabba med AMD Fusion. Alla är dock snabba nog för de viktiga funktioner en mediedator behöver så här i början av 2012. l

Fakta

Vi bjöd in samtliga tillverkare som säljer kompakta stationära datorer via svensk distribution och återförsäljare, och bad dem skicka sin bästa modell.
Av de inbjudna tackade fyra tillverkare nej till att delta, då de inte hade tillräckligt nya datormodeller för ett aktuellt test.
Datorerna testades fabriksnya eller efter systemåter-­ställning. På datorerna utan operativsystem samt på Mac Mini installerades 64 bitars Windows 7 Home Premium och alla ­medföljande drivrutiner och program.
Prestanda mättes med programmet Pcmark Vantage, ­ljudnivån med ­decibelmätare på 50 centimeters avstånd, och strömförbrukningen med effektmätare av klass II.