Den tekniska utvecklingen rasar vidare, och hundratals nya former av skadlig kod upptäcks dagligen. Därför använder alla antivirusprogram numera smarta tekniker som beteendeanalys och internetbaserad virusinformation för att snabbare upptäcka nya hot.
Men det som skiljer ett bra virusskydd från ett dåligt är inte bara hur bra det upptäcker virus, utan hur det hjälper dig som användare att bete dig säkrare på internet.

2011 var året då virus och hot spreds i stor skala via sociala nätverk. Facebook-maskar, Youtube-spam och även kapade webbmejlkonton blev en plåga. Säkerhetsföretagens experter tror att det är en trend som kommer att fortsätta även 2012.

Fler sociala hot

Den stora faran är att till synes oskyldiga meddelanden från dina vänner och kontakter i själva verket kan vara förfalskade och lurar dig att ladda ned program som ser normala ut men som också innehåller skadlig kod. Dessa så kallade trojaner är numera den absolut vanligaste typen av virus. Enligt en rapport från Panda Labs var tre av fyra infektioner under 2011 just en trojan.

En orsak till att hot sprids via sociala nätverk är för det mesta användarens egna vanor. Vi spenderar allt mer av våra liv online, och använder oss av inloggningar och lösenord på ett stort antal sajter.

Ofta väljer användare samma inloggningsuppgifter på flera platser, vilket ökar skadan om en hackare lyckas komma över en av dessa inloggningar.
– En van internetanvändare kanske har tio-femton sajter där han loggar in med lösenord. Så var det inte för fem år sedan. När du använder samma lösenord överallt ökar givetvis risken, säger Fredrik Klasén, säkerhetsexpert på F-secure.

Fler och fler sajter länkar också ihop sig och användersamma autentisering, till exempel Google-kontot eller Facebook. Det är å ena sidan relativt trygga konton med god säkerhet på serversidan. Å andra sidan är inget system fullständigt säkert.

Inför 2012 ser vi också två andra viktiga saker som kan påverka virusläget. För det första börjar Android bli en plattform som på allvar är hotad av skadlig kod och hackare. Fler och fler smartphone, och framför allt surfplattor i var och varannat hem gör Android till högvilt för virusmakarna.

Med version 4 av Android kommer plattorna och telefonerna dessutom att ha samma operativsystem, vilket gör det ­enklare att sprida illasinnad kod.

Det andra som får betydelse för säker-heten under året är att Windows 8 ­börjar säljas. Om det innebär ökade möjlighet för cyberkriminella att sprida skadlig kod återstår att se, men ett nytt system som växer snabbt innebär alltid risker.

Vi har testat årets utbud av de största säkerhetsprogrammen, som dels ­skyddar mot virus, dels sätter upp en rejäl mjukvarubrandvägg och dels ger dig andra smarta verktyg för att göra datorn säkrare.
Här hittar du bland annat smarta filter som hindrar användare att lämna ut känsliga uppgifter som sina kreditkort, skydd mot okända dvd-skivor och usb-minnen, klassificerade länkar i webbläsarens ­sökresultat och mycket mer.

För att bedöma virusskyddet har vi använt oss av det oberoende viruslabbet AV-Test.org, som testar virusskydden mot flera olika typer av skadlig kod, både sådan som är känd sedan tidigare och helt nya varianter.

Skillnaden mellan programmen är större än på länge. Både i pris och i funktionsutbud. Tyvärr också i kvalitet. Vi hittar program som kan upptäcka virus, men har stora problem att ta bort dem. Det är dock inget av programmen i testet som missar AV-Tests godkänd-stämpel. Och har du den kan du känna dig relativt trygg.l

Fakta

Programmen i säkerhetspaketen vi testade är de som dels finns i en svenskspråkig version (eller som tillverkarna lovat att översätta under året), dels finns med i AV-test.org:s ­certifieringsprogram.
Programmen installerades ett och ett på en pc med Intel Core i3, fyra gigabyte ram och ­Windows 7 Home Premium 64 bitar. Bedömningen av virusskyddens effektivitet och programmens systempåverkan är gjorda av oberoende virus-labbet AV-test.org. Bedömningen av övriga funktioner gjorde vi manuellt. Samtliga program har fått godkänd certifiering av AV-test.org.