Kaspersky Internet Security 2012
Lätt och säkert Kaspersky

Kaspersky var länge ett av ­favoritvalen för de kunnigaste nördarna, men ett program som ”vanligt folk” ofta hade svårt för, då det var mycket tekniskt upplagt. Nu har man rensat i gränssnittet och gjort det mycket mer ­begripligt för ovana användare. Alla avancerade finesser finns visserligen där fortfarande, men du får helt enkelt gräva lite i menyerna för att hitta dem.

Virusskyddet är bland de bästa i testet. Programmet hittar det mesta och är även ovanligt bra på att rensa ut och reparera systemet efter en infektion.

Tidigare fick du en del falsklarm från virussökningen, men i den senaste mätningen från AV-test var det inte längre ett problem.

Funktionerna är många: säkert läge för webbläsaren i egen virtuell miljö, räddningsdisk, virtuellt tangentbord och grundlig genomgång av systemets svagheter. Liksom hos Gdata är ­föräldrakontrollen exemplarisk, med mängder av alternativ. Ja, faktiskt ännu bättre, med möjligheten att kontrollera dator-användningen på programnivå.

+ Mycket bra virusskydd. Många bra extra ­funktioner. Användarvänligt.
- Högt pris.


Bitdefender Internet Security 2012
Prisvärt trots engelskan

Vore det inte för att det i ­skrivande stund ännu inte finns någon svenskspråkig version av ­Bitdefender, så hade vi inte haft mycket att klaga på. För övrigt är gränssnittet mycket tydligt och enkelt, med de viktigaste inställningarna direkt tillgängliga.

Virusskyddet är mycket bra, programmet både hittar och tar bort det mesta när det gäller skadlig kod.

Programmet tar upp en del system-resurser (men med en normalsnabb dator ska det inte vara några problem) och den är bra på att undvika virussökningar när datorn behöver jobba med annat. Dessutom finns det ett smart ”laptop mode” som minimerar belastningen för att spara på bärbara datorers batterier.

För övrigt innehåller paketet en föräldrakontroll med enkelt filter för olämpliga webbsidor, ett extra säkert webbsurfläge, en funktion som letar och varnar för osäkra program, drivrutiner med mera, och ett extra säkert läge att ta till om datorn ändå blir infekterad.

+ Många funktioner. Bra viruskydd. Trevligt pris.
- Engelskt gränssnitt.


F-secure Internet Security 2012
Genomtänkt F-Secure

F-Secure har i version 2012 av sitt program delat upp det i två delar, Computer Security och Online Safety. Vi begriper inte riktigt varför, då den andra delen bara innehåller inställningar för föräldrakontrollen och länkklassificering för webbläsaren. För övrigt är gränssnittet tydligt och det mesta är lätt att hitta.

Programmet är bra på att hitta hot och virus i datorn. Det lyckas också bra med att sedan rensa bort dem och återställa datorn. Samtidigt är F-Secure ett av de bättre programmen på att inte ta upp onödiga systemresurser.

Vidare är F-Secures program det enda som har en speciell funktion för att förhindra modemkapning.

Du kan också automatiskt stänga av molnfunktioner och uppdateringar om du kör mobilt bredband. Bra om du har begränsad datamängd.

+ Bra på att upptäcka och rensa virus. ­Resurssnålt. Smart funktion för 3g.
- Få bonusfunktioner.


Symantec Norton Internet Security 2012
Norton pålitligt på allt

Norton Internet Securitys säregna gränssnitt kan ta ett tag att vänja sig vid, men efter ett tag känns det rätt naturligt. Alla säkerhetsfunktioner kan nås från startsidan, men inte alltid där du förväntar dig. En av knapparna ”vänder” på fönstret, och på baksidan hittar vi i stället ett gäng funktioner som övervakar datorns prestanda, kontrollerar systemstarten med mera.

Norton brukar prestera i topp i AV-tests bedömningar, och vi blir inte besvikna den här gången heller, även om det inte blir full pott i något moment. Förmågan att upptäcka okända virus är dock klockren, vilket känns extra viktigt numera.

För övrigt hittar vi Identity Vault som är en smart funktion som lagrar dina lösenord så att ett spionprogram inte kan avlyssna dem. Och Norton har ett strömsparläge när du kör på bärbar dator. Bra!

+ Effektivt virusskydd. Mycket information och detaljkontroll. Resurssnålt.
- Udda gränssnitt. Relativt få ­funktioner. Högt pris.


Bullguard Internet Security 12
Bullguard har bästa supporten

Bullguard hittar i stort sett allt som AV-test försöker utsätta den för. Det tar också upp lite mer systemresurser än de flesta andra program och har en tendens att falsklarma då och då. Tyvärr är Bullguard inte heller lika bra på att rensa virus som på att hitta dem.

Du får dock bra funktioner för att förhindra infektion, webbskydd som kontrollerar länkar innan du klickar på dem, kontinuerlig ­systemövervakning som varnar för osäkra program och beteenden samt ett fullfjädrat backupprogram med onlinelagring på köpet.

Bullguard får extra plus för ett utmärkt och lättnavigerat gränssnitt och en exemplarisk support som går att nå med en chatt direkt ifrån programmet.

+ Användarvänligt. Bra supporttjänst. Bra på att förhindra och upptäcka virus.
- Mindre bra på att reparera infekterad dator. Tar mycket resurser.


Eset Smart Security 5
Eset ligger under genomsnittet

Eset Smart Security 5 är ett av de enklare programmen i testet. Det har ett skydd mot skadliga program som håller hyfsat tätt, men långt ifrån bäst i ­testet. Resultatet vid virusrensning är klart under genomsnittet. I gengäld är belastningen på datorsystemet mycket liten, och programmet dras inte med några falsklarm.

Två bra funktioner sticker ut. Det ena är så kallad endpoint security, ett extra skydd mot alla okända cd-skivor, usb-pinnar och ­disketter (om du nu fortfarande sysslar med sådana) du kan stoppa in i datorn.

Det andra är möjligheten att bränna en räddnings-cd med program som du kan köra och rensa virus från datorn utan att starta Windows.

+ Resurssnålt. Användarvänligt.
- Knappt godkänt virusskydd. Högt pris.

Fakta

Programmen i säkerhetspaketen vi testade är de som dels finns i en svenskspråkig version (eller som tillverkarna lovat att översätta under året), dels finns med i AV-test.org:s ­certifieringsprogram.
Programmen installerades ett och ett på en pc med Intel Core i3, fyra gigabyte ram och ­Windows 7 Home Premium 64 bitar. Bedömningen av virusskyddens effektivitet och programmens systempåverkan är gjorda av oberoende virus-labbet AV-test.org. Bedömningen av övriga funktioner gjorde vi manuellt. Samtliga program har fått godkänd certifiering av AV-test.org.