Gdata Internet Security 2012
Vaksamt Gdata passar barnen

Gdatas program har inte hunnit översättas till alla språk i skrivande stund, så vi testar den engelska i stället. En svensk uppdatering ska enligt uppgift vara på väg. Virusskyddet är enligt AV-test riktigt kompetent. Bra på ett hitta virus, bra på att rensa bort dem men aningen tungrott för en långsam dator.

Gdata har en av de mest funktionsrika föräldrakontrollerna, bland annat möjlighet att blockera inte bara internettider, utan även datortider per Windows-konto.

Här finns andra bra finesser. Vi fick till exempel en varning när vi anslöt till trådlöst nätverk med svagt lösenord. Prova också Shredder, som fungerar som en Papperskorg på Skrivbordet och djupraderar filer.

+ Bra virushittare. Smart systemövervakning. Bra föräldrakontroll.
- Än så länge på engelska. Något få extrafunktioner.


McAfee Internet Security 2012
Billigt McAfee bättre än sitt rykte

McAfee har haft några tunga år, med säkerhetsfadäser och halvljumma mottaganden av testare och konsumenter. Kanske vänder det nu?

Jodå, det klarar sig godkänt, och får sitt AV-test-certifikat. Det är bra på att hitta kända virus men har ­svårare för så kallade zero day-attacker, helt nya virus som inte finns i databasen ännu.
Resultatet vid virusrensning är inte heller det allra bästa, men ­bedöms som säkert.

För övrigt finns det fler saker som talar till dess fördel. Shredder-funktion för säker fil-radering, endpoint-säkerhet som skyddar mot osäkra usb-pinnar och cd-skivor samt en gigabyte webbdisk. Och dessutom ett klart lägre pris än alla andra i startfältet.

+ Många ­funktioner. Bra pris.
- Knappt godkänt virusskydd. Något rörigt.


Norman Security Suite Pro 9
Norman skärper sig och får panikknapp

Ett program som vi sågade rejält förra året var Norman Security Suite. Det hade smarta funktioner och annorlunda tänk, men föll pladask med riktigt dåliga resultat i virusskyddsdelen.

I år går det tillräckligt bra för att förtjäna ett godkänt betyg från AV-test. Den missar färre virus än senast, men fortfarande ovanligt många zero day-attacker. Rensningen av virus går bättre, och programmet är resurssnålt. Det ger dock ifrån sig många falsklarm.

Utbudet av funktioner är väl sammansatt. Här finns brandvägg, process- och tjänstekontroll där du kan kontrollera det mesta, en smart ”panikknapp” som omedelbart för-sätter datorn i supersäkert läge (inget nätverk, få tjänster) om du misstänker katastrof och fem gigabyte onlinelagring.

+ Många funktioner. God möjlighet till detaljkontroll.
- Fortfarande bristfälligt virusskydd. Något rörigt gränssnitt.


Panda Internet Security 2012
Panda ger dig flest verktyg på köpet

Panda ger dig en hel drös med saker som konkurrenterna tar extra betalt för: En bra backup med webbdisk på två gigabyte, verktyg för ­fjärråtkomst till datorn, extra säker ­webbläsare, funktioner för identitetsskydd och mycket mer.

Själva virusskyddet är klart godkänt, men hör inte till de bästa i testet. Rensningen av skadlig kod går halvdant, och programmet tar upp lite mer systemresurser än ­genomsnittet.

Gränssnittet är lite plottrigt, men för det mesta lätt att hitta i. Tyvärr har översättningen till svenska gjort att en del texter och länkar blir för långa och inte får plats.

+ Bra skydd för identiteter. Säkerhetskopiering. Fjärråtkomst.
- Godkänt men måttligt virusskydd. Något rörigt gränssnitt.


Trend Micro Titanium Internet Security 2012
Snabbt Trend Micro är kompis med Windows

Vi blir inte riktigt kloka på Titanium Internet Security. Läser vi på om programmet så innehåller det betydligt mer än vi kan hitta. Detta trots att gränssnittet i sin minimalism är väldigt pedagogiskt och intuitivt i övrigt. Om än inte så roligt.

En funktion för djupradering av filer och två utlovade gigabyte online-disk lyser med sin frånvaro. Möjligen är det funktioner du ska ladda ned och installera separat. Men i så fall får Trend Micro bakläxa på användarvänlig-heten runt det.

Trend Micro är enda tillverkaren som inte har en helt egen brandvägg. I stället använder man sig av Windows-brandväggen, och kompletterar med ett gäng egna funktioner som gör den bättre.
Virusskyddet håller godkänd klass, och äter inte upp onödigt mycket prestanda.

+ Påverkar inte systemet mycket. Bra pris.
- Svårt att hitta vissa tjänster.

Fakta

Programmen i säkerhetspaketen vi testade är de som dels finns i en svenskspråkig version (eller som tillverkarna lovat att översätta under året), dels finns med i AV-test.org:s ­certifieringsprogram.
Programmen installerades ett och ett på en pc med Intel Core i3, fyra gigabyte ram och ­Windows 7 Home Premium 64 bitar. Bedömningen av virusskyddens effektivitet och programmens systempåverkan är gjorda av oberoende virus-labbet AV-test.org. Bedömningen av övriga funktioner gjorde vi manuellt. Samtliga program har fått godkänd certifiering av AV-test.org.