Tillhör du de hundratusentals svenskar som sysslar med musik på fritiden? Överallt i landet skrivs det låtar, plinkas på ­pianon och gitarrer, repas med kompis­bandet, hålls spelmansstämmor och sjungs i kör. Och det är många som drömmer om att få ta plats i en musik­studio, och spela in och ge ut sin egen skiva.

För de allra flesta strandar drömmen där. För vem har tillgång till en riktig ljudisolerad studio med all dess avancerade teknik? Och försvinnande få får ju chansen till ett skivkontrakt.

Dator i sovrummet räcker

Men behöver du allt det där? Faktiskt inte. Med rätt tillbehör, rätt kunskap och lite smart planering kan en helt vanlig pc i sovrummet bli allt du behöver för att få till en enkel studio hemma. En som kan få det att låta lika bra som låtarna du hör på radio. Tiden då du behövde gigantiskt mixerbord, rackmonterade effektlådor, dyra bandare och tillhörande sladdhärvor är sedan länge förbi. Allt det här sköter du med fördel i ett program på datorn i stället.

Fakta

Asio – audio stream input output – är en typ av drivrutin som ofta används för professionella ljudkort. Den är extra bra på att minimera så kallad latency, fördröjning mellan program och ljudkort.
Au – audio unit – är det vanligaste ­formatet för insticksprogram till studioprogram på Mac.
Daw – digital audio workstation. En vanlig förkortning i branschen för inspelnings- och musikproduktionsprogram.
Midi – musical instrument digital interface – är ett protokoll för att beskriva och överföra musikinformation. En midi-fil eller midi-ström från ett instrument innehåller inga ljud, utan information om noter, notlängd, tempo, volym med mera. Sedan kan detta användas i en dator eller en midi-kompatibel synt för att spelas upp med digitala instrument, skrivas ut på notblad och så vidare.
Vst och Vsti – virtual studio technology – är precis som au ett format för insticksprogram till studioprogram. Det är det absolut vanligaste för pc-användare. Vst är filter och effekter, medan virtuella musikinstrument kallas vsti.