Så når du ut med din musik

Vad gör du med din musik när du spelat in och känner dig klar? Vill du dela med dig till andra och få konstruktiv kritik? Vill du bränna egna skivor och dela ut till släkt och vänner? Trycka upp lite snyggare saker att sälja på bandets spelningar eller publicera musiken själv? Här är några tips på tjänster som hjälper dig:

Soundcloud.com är en mycket populär sajt för osignade artister, där de kan ladda upp sina alster, lyssna på varandras musik och stödja varandra med tips och feedback. Här finns också koder som gör det lätt att länka in till musiken från andra sidor, om du har en blogg eller vill dela med dig av den i andra forum och sociala medier.
soundcloud.com

Facebook finns appar som låter dig sätta upp en speciell sida för dig och din musik och dela med dig av till vänner och fans. Populära Rootmusics Bandpage används av både amatörer och kända artister.
www.facebook.com/bandpage

På Youtube har många musiker börjat sin bana. Skapa en kanal och börja ladda upp videor med dina låtar. Kanske blir också du upptäckt där? Med video till låtarna innebär det inte att du förväntas vara expert på video­redigering också. Youtube har egna verktyg som låter dig kombinera din musik med till exempel ett bildspel. Se bara till att du har rättigheter till allt du laddar upp.

Spotify, Itunes med mera. Det går faktiskt utmärkt att ge ut sin musik själv utan skivbolag och få upp den på Spotify och andra strömmande tjänster, samt digitala musikbutiker som Amazon och Itunes. Antingen kontaktar du dem själv, men det kan vara bökigt och det är inte säkert att de släpper in dig om du inte är ditt egna officiella skivbolag. Därför finns det en hel hög med tjänster på webben som för en slant hjälper dig med det. De kan vilja ha en fast summa för varje publicerad låt, eller procent på dina intäkter. Spotify har en bra lista över så kallade ”artist aggregators”
som de rekommenderar.
Se surftips.se/artistagg.

Bränn din egen cd. Vill du bara dela med dig till släkt och vänner? Då är det allra enklaste att bränna en musik-cd i datorn. Det behöver du inga special­program – det funkar alldeles utmärkt i Windows Media Player.

Tryck upp cd-skivor. Vill du göra egna professionella cd-skivor med tryck på plast­skivan, omslag och texthäfte? Kanske för att ge ut och sälja själv, fixa distribution till butiker eller sälja i samband med att bandet uppträder. Sök på Google efter cd-tryckeri så får du fram företag som specialiserat sig på cd-tryck i större upp­lagor. För en upplaga på 500 skivor är ett rimligt pris ungefär 10 kronor styck, beroende på val av omslag och konvolut.

Obs! Ska du sälja din musik, oavsett om det är online via till exempel Spotify, eller dina egna cd-skivor, så tänk på att du är skatt­skyldig för intäkterna, och bör deklarera dem som enskild näringsidkare.

Fakta

Asio – audio stream input output – är en typ av drivrutin som ofta används för professionella ljudkort. Den är extra bra på att minimera så kallad latency, fördröjning mellan program och ljudkort.
Au – audio unit – är det vanligaste ­formatet för insticksprogram till studioprogram på Mac.
Daw – digital audio workstation. En vanlig förkortning i branschen för inspelnings- och musikproduktionsprogram.
Midi – musical instrument digital interface – är ett protokoll för att beskriva och överföra musikinformation. En midi-fil eller midi-ström från ett instrument innehåller inga ljud, utan information om noter, notlängd, tempo, volym med mera. Sedan kan detta användas i en dator eller en midi-kompatibel synt för att spelas upp med digitala instrument, skrivas ut på notblad och så vidare.
Vst och Vsti – virtual studio technology – är precis som au ett format för insticksprogram till studioprogram. Det är det absolut vanligaste för pc-användare. Vst är filter och effekter, medan virtuella musikinstrument kallas vsti.