En titt på testredaktörens studio

”Jag är själv sedan några år tillbaka innehavare av en liten digital hemmastudio där jag och mina kompisar knåpar ihop musik på fritiden. Mest för vårt eget höga nöjes skull och för att lära oss hur det går till.

Min utrustning består av en stationär pc i sovrummet, samma som jag surfar med, spelar spel på och då och då skriver artiklar som denna på. Den är inte idealisk, eftersom spel­grafikkortet väsnas en hel del. För att undvika brusig inspelning har jag därför en extra lång mikrofonsladd, och ställer micken på stativ i rummet intill.

Till datorn har jag kopplat ett litet studioljudkort på usb, och till det två dynamiska mikro­foner. Mitt val av studio­program är Image-Line FL ­Studio. Det är ett lite annorlunda program som främst är tänkt för elektronisk dans­musik, men med lite god vilja går det även att använda för andra genrer.

Det är hela studion, och allt jag egentligen behöver för att lämna redaktörslivet och slå igenom som artist. Det enda som saknas är en massa tid över och mer kunskap och erfarenhet av produktionsarbetet.Och kanske talang.”
Mattias Inghe

Fakta

Asio – audio stream input output – är en typ av drivrutin som ofta används för professionella ljudkort. Den är extra bra på att minimera så kallad latency, fördröjning mellan program och ljudkort.
Au – audio unit – är det vanligaste ­formatet för insticksprogram till studioprogram på Mac.
Daw – digital audio workstation. En vanlig förkortning i branschen för inspelnings- och musikproduktionsprogram.
Midi – musical instrument digital interface – är ett protokoll för att beskriva och överföra musikinformation. En midi-fil eller midi-ström från ett instrument innehåller inga ljud, utan information om noter, notlängd, tempo, volym med mera. Sedan kan detta användas i en dator eller en midi-kompatibel synt för att spelas upp med digitala instrument, skrivas ut på notblad och så vidare.
Vst och Vsti – virtual studio technology – är precis som au ett format för insticksprogram till studioprogram. Det är det absolut vanligaste för pc-användare. Vst är filter och effekter, medan virtuella musikinstrument kallas vsti.