Symantec meddelade i fredags att företaget upptäckt ett nytt skadeprogram som sprids på Android Market. Skadeprogrammet som tilldelats namnet Android.Counterclank av Symantec sprids via 13 populära appar från tre olika utgivare på Android Market.

Flera av apparna finns fortfarande tillgängliga på Android Market i skrivande stund. Symantec har publicerat en lista över de appar som innehåller trojanen här.

Android.Counterclank

Genom att räkna ut hur många som laddat ned varje enskild app uppskattar Symantec att mellan en till fem miljoner användare kan ha drabbats av skadeprogrammet Android.Counterclank.

– Det här är den största incidenten kring skadeprogram vi sett på Android Market, säger Kevin Haley på Symantec.

Android.Counterclank är en trojan som samlar in en mängd uppgifter från användarens telefon. Dessutom laddas oönskade annonser som låter upphovsmännen bakom trojanen att tjäna pengar på skadeprogrammet.

När apparna installerar ber de användaren om tillstånd till ovanligt många rättigheter på telefonen. Enligt Kevin Haley är det dock väldigt få användare som bryr sig om att kontrollera detta när de installerar en app.

– Är du misstänksam kommer du säkert att undra varför apparna kräver så stora rättigheter som exempelvis möjligheten att ändra webbläsaren samt information kring platstjänster, men de flesta bryr sig inte att kontrollera det, säger Kevin Haley.

Vissa av de berörda apparna har funnits på Android Market i över en månad. De upptäcktes dock först i torsdags förra veckan av Symantec. Samtliga av de 13 apparna är gratis.

Enligt Kevin Haley har Symantec kontaktat Google och informerat företaget om problemet. Google har ännu inte kommenterat situationen.

IDG News