WHD6215 är en trådlös bildlänk som kopplar samman upp till fyra bildkällor med en datorskärm, tv eller projektor med hdmi-ingång. Vi har testat sådana förr, men aldrig varit riktigt imponerade av stabiliteten. Störningar och kvalitetsproblem vid hög upplösning gick aldrig riktigt att komma ifrån.

Zyxels brygga är en av de första i sitt slag som använder tekniken wihd. Den ska råda bot på de problemen, genom att den inte använder 2,4 gigahertz-bandet som andra wifi-enheter, utan jobbar på 60 gigahertz. Det ska göra den mer störningssäker och även öppna upp för högre bandbredd.

Enklast möjliga
Det du får är två stycken småknubbiga enheter i plast. Den ena ser ut ungefär som en router, fast med fyra hdmi-anslutningar i stället för nätverksportar. Den andra ser, tja, också mest ut som en liten router, men här sitter det bara en hdmi-port på ena sidan.

Installationen kunde inte vara enklare. Plugga in enheterna i varsitt eluttag, anslut hdmi-kablar i vardera ände och sedan är det klart.


Bulligt. Sändaren och mottagaren är inte direkt små. Den välvda formen gör också att de drar blickarna till sig.

Tv:n hittade bildkällorna direkt (i vårt fall en dvd-spelare och en dator). Sedan väljer du vilken bildkälla som ska skickas genom luften med hjälp av fjärrkontrollen.

Bildkvaliteten är den bästa vi sett hittills med en trådlös uppkoppling. Så länge du håller dig inom 10 meter och har fri sikt mellan sändare och mottagare upplever vi inga problem med en 1080p-film. Inte heller om du till exempel råkar ställa dig framför mottagaren, något som tidigare bryggor vi testat har haft problem med.

Fri sikt gäller
Det ska även gå bra att köra överföringar i 1080p och 120 hertz, så att du kan få 3d i full hd. Tyvärr hade vi inte möjlighet att testa det, men vi tycker att det här är tillräckligt imponerande ändå. Det enda problemet är som alltid med trådlösa bryggor att kapaciteten kan minska rejält med solida objekt mellan sändaren och mottagaren, så det kan vara lite svårt att placera dem diskret.

Zyxel WHD6215 börjar säljas i februari och ser ut att få ett pris på omkring 1 900 kronor. Det är mycket för vad som skulle kosta ett par hundra spänn med en sladd, men för dig som lägger mer åtskilliga tusenlappar på hemmabion kanske det inte är så blodigt.

Zyxel WHD6215
Tillverkare: Zyxel, www.zyxel.se
Anslutningar, sändare: Ac in, 4x hdmi in.
Anslutningar, mottagare: Ac in, hdmi ut.
Trådlös teknik: WiHD, 60 GHz rf.
Räckvidd: Cirka 10 m.
Storlek, sändare: 15,6 x 18 x 5,8 cm.
Storlek, mottagare: 12 x 15 x 4,5 cm.
Vikt, sändare: 353 g.
Vikt, mottagare: 221 g.
Övrigt: Fjärrkontroll.
Cirkapris: 1 900 kronor.

Plus: Mycket bra bildkvalitet. Lätt att komma igång. Smidigt med fjärrkontroll.
Minus: Högt pris. Kräver fri sikt.
Betyg:  (8 av 10)