Samtidigt som Google fått stor kritik för företagets nya användaravtal avslöjas nya uppgifter om ett erbjudande företaget släppte i början av året. Googles erbjudande går ut på att betala användare i utbyte mot detaljerad information om deras surfvanor.

De användare som vill utnyttja erbjudandet måste installera ett insticksprogram i Chrome som spårar deras aktiviteter på nätet. Informationen samlas in och skickas sedan till Google.

Som tack för besväret får användarna upp till 25 dollar (cirka 165 kronor) i värdecheckar på Amazon. Spårningen kan stängas av när som helst under testperioden som pågår i tre månader.

Tanken med erbjudandet är enligt Google för att kunna förbättra företagets produkter och tjänster.

– Likt många andra webbföretag genomför vi panelundersökningar för att ta reda på hur användarna konsumerar information på olika webbplatser, säger en talesperson för Google.

Enligt David Jacobs på Electronic Privacy Information Center så spårar Google mer information än endast besöken på olika webbplatser. Det insticksprogram användarna måste installera registrerar även i detalj vad användarna gör på varje webbsida.

Googles erbjudande är helt frivilligt och företaget meddelar att man nu har stängt för nya sökanden på grund av stor efterfrågan.

IDG News