Microsoft släppte i går ytterligare detaljer kring den version av Windows 8 som kommer att köra på mobila enheter med Arm-processorer. Versionen som kommer att få namnet WOA (Windows on Arm) kommer att få vissa likheter med Windows 8, men också en hel del skillnader.

WOA kommer att baseras på samma kod som Windows 8 och kommer replikera vissa delar av gränssnittet, som exempelvis möjligheten att växla mellan det traditionella skrivbordet och det nya Metro-gränssnittet.

– Vi skapade WOA för att kunna erbjuda en ny typ av pc-datorer med unika möjligheter och utformningar tillsammans med våra samarbetspartners. Det kommer att utöka Windows ekosystem ytterligare, skriver Microsofts chef för Windows, Steven Sinofsky i ett blogginlägg.

Microsoft räknar med att det kommer att finnas WOA-plattor som baseras på Arm-processorer från Nvidia, Texas Instrument och Qualcomm i samma stund som Windows 8 släpps.

Dessutom kommer nästa version av Office som går under kodnamnet Office 15 att fungera på både Windows 8 och WOA. Office 15 kommer dock endast att fungera i det traditionella gränssnittet, och inte i Metro.

Nedanstående videoklipp visar bland annat hur Office 15 kommer at fungera på surfplattor med WOA.

IDG News