En grupp forskare vid Wellesley College och University of Minnesota har studerat hur piratkopieringen av filmer har utvecklats sedan torrentfiler började spridas 2003. Ett av skälen till den utbredda piratkopieringen uppges av forskarna vara tiden det tar innan vissa filmer släpps internationellt.

När en film släpps i USA kan det ta upp till flera månader innan den släpps i andra länder. Något som enligt forskarna leder till ökad piratkopieringen då användarna inte vill vänta med att se filmerna. Något som lett till sämre besökarsiffror i biosalongerna.

– Vi har inte sett några bevis på minskade besökssiffror bland amerikanska biosalonger på grund av piratkopiering sedan 2003. Vi tror att den långa tid det tar innan filmerna blir tillgängliga i andra länder är ett av skälen till förluster, skriver forskarna i sin rapport.

Forskarna listar även tre skäl till att många filmer inte släpps samtidigt över hela världen.

Ett av skälen beror på att många biografer saknar den tekniska utrustningen som krävs för snabb kostnadseffektiv distribution. Det leder till att många biografer lånar varandras kopior av en film, vilket leder till förseningar.

Det andra skälet är att det finns fler biografer i USA än utomlands, och i många städer världen över finns det helt enkelt inga biografer.

Det tredje skälet är att när en film lanseras reser stjärnorna till olika länder för att marknadsföra filmen. Uppenbarligen kan dessa stjärnor inte vara överallt samtidigt utan en turné måste planeras in.

Enligt forskarna kan de första två skälen försvinna med tiden och för det tredje skälet måste Hollywood komma på en lösning som gör det möjligt att lansera filmer tillsammans med stjärnorna på flera platser samtidigt. En av lösningarna forskarna förslår är att använda hologram av stjärnorna som visas inför premiären av en film.

IDG News