När internet eller det lokala nätverket sätter sig på tvären är det inte alltid helt enkelt att bena ut vad som har gått snett. Routern kan ha somnat in, internet­leverantören kan han klantat sig eller så är det kanske en brandvägg som är i vägen. ­Därutöver finns det massor med andra fel som kan inträffa i installerade program och inte minst i själva operativsystemet. Det är därför ofta svårt att veta i vilken ände du ska börja felsökningen.

Så välkommen till den andra delen PC för Allas supportskola där vi går igenom vanliga problem som kan uppstå med ­Windows 7-datorer. I del 1 presenterade vi lösningar på allmänna systemfel, och i den här delen gräver vi lite djupare och visar hur du fixar nätverks- och internettrubbel. Fokus ligger på konstigheter som uppkommer direkt i ­Windows 7 och som också kan fixas i operativsystemet.

I kommande delar av skolan kommer vi även att titta närmare på irriterande fel som rör skrivare samt ljud och bild.

Uppgradering ställer till det
En uppgradering från Windows Vista till Windows 7 kan ibland ställa till med oreda för nätverks­anslutningarna, och det gäller inte minst den trådlösa varianten. Innan du gör något annat kan det vara värt att testa att installera anslutningarnas drivrutiner på nytt. Det kräver emellertid att du har en del datorvana sedan tidigare och det är också bra om du har lite koll på vilken hårdvara du har.

1. Tryck på Start-menyn och skriv drivrutin i sökrutan. Klicka på sökträffen Uppdatera drivrutin längst upp och Enhetshanteraren går igång.

2. Tryck på pilen vid Nätverks­kort och dubbelklicka på det kort som misstänks krångla.

internet nätverk
Välj ett kort. Klicka på det nätverkskort som krånglar så får du fler detaljer.

3. Gå in under fliken Drivrutin och klicka på Avinstallera. Kryssa i Ta bort drivrutin för denna enhet, tryck OK och vänta på att drivrutinen avinstalleras.

4. Klicka bort det öppna fönstret och återgå till fönstret Enhetshanteraren. Tryck på symbolen Sök efter maskinvaruförändringar som ­ligger i listen längst upp.

5. Windows kommer nu att hitta den avinstallerade enheten och försöker på egen hand att lägga till en passande drivrutin. Det kan ta ett par minuter.

6. Om Windows inte kan hitta någon drivrutin går du till korttillverkarens (eller datortillverkarens) hemsida och klickar på en länk där det står något med support eller liknande.

Leta där därefter upp en ­nedladdningssida för driv­rutiner (kallas för drivers på engelska).

internet nätverk
Producenthjälp. Hos tillverkarna hittar du nya drivrutiner för nedladdning.

7. Ladda ned drivrutinen för den nätverksanslutning som krånglar.

8. Dubbelklicka på den ­nedladdade filen och följ installationsanvisningarna. Starta om datorn om det behövs. Skulle det vara så att drivrutinen inte kan köras som ett program går du vidare till nästa steg.

9. Följ instruktionerna i ­steg 1. Dubbelklicka på nätverkskortet som mest ­sannolikt visas under rubriken Andra enheter längst upp.

internet nätverk
Hjälp till. Om datorn inte själv hittar drivrutinen får du fixa lite manuellt.

10. Gå in under fliken Drivrutiner, klicka på Upp­datera drivrutin och tryck på Välj drivrutinsprogramvara som redan finns på datorn.

11. Leta upp den nedladdade drivrutinen genom att trycka på Bläddra. Klicka på OK följt av Nästa och följ instruktionerna.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 7.
Tid: 30 minuter.

Det här lär du dig:

  • Hur du skapar en hemgrupp.
  • Plocka fram lösenord till hemgruppen.
  • Att dela ut filer.
  • Att uppdatera drivrutiner för nätverksanslutningar.
  • Grundläggande felsökning när internet inte funkar.
  • Lösningen på error 651.
  • Eliminera irriterande felmeddelande om nätverkskabel.
  • Kommando som kan få fart på internet.

Del 1: Datorn
Vad gör du om det dyker upp märkliga felmeddelanden i ­Windows 7, datorn inte startar som den ska eller allt känns allmänt trögt? Så här fixar du vanliga problem som kan uppstå i datorn och operativsystemet. (Här finns del 1 av skolan.)

Del 2: Nätverk och internet
Långsamma internetanslutningar och krånglande trådlösa nätverk? Lär dig ta kommando över datorns nätverksfunktioner i Windows 7 och styr upp så att de fungerar som de ska. (Den här skolan.)

Del 3: Skrivare
Även en ny skrivare kan börja mata ut papper, bara vissa ­färger eller helt sonika avsluta kommunikationen med datorn. Här avslöjar vi en rad knep i Windows 7 som löser några av de mest irriterande skrivar­problemen. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)

Del 4: Ljud och bild
Har datorns ljud plötsligt försvunnit eller har du fel upp­lösning för skärmen? I fjärde delen av skolan får du tips om hur du får ordning på störande ljud- och bildtrubbel i Windows 7.
(Publiceras inom kort på pcforalla.se)