När du kopplar en bildskärm till en dator får du ju normalt en bild, om det inte är något som är fel. Men det finns ingenting som säger att den bilden är ­perfekt och ger de bästa egenskaperna du kan få ut av just den skärmen tillsammans med just den datorn.

kalibrera skärmFör att färgerna ska bli helt korrekta och kontrasten den rätta i de bilder du återger på skärmen, måste den ställas in för att passa ihop med signalen från grafikkortet. För alla som arbetar professionellt med ­grafik och bilder är det här en självklarhet, men även hemma kan du förbättra upplevelsen framför dator.

I Windows har Microsoft tänkt på det här och inkluderat ett särskilt ­kalibreringsprogram som gör det enkelt att fixa dessa inställningar. Du måste dock vara bekant med hur din bildskärms inställningar används. Kolla i instruktionsboken om det behövs. Ställ först in din skärmens kontroller på standard­inställningar.

kalibrera skärm
1. Gamma. Skriv kalibrera i Start-knappens sökfält, starta programmet Kalibrera bildskärmsfärg. Flytta fönstret till den skärm du vill kalibera först, klicka på Nästa. Fortsätt klicka tills du kommer till bilden med prickarna. Titta på exemplen och klicka sedan vidare.

kalibrera skärm
2. Ljusstyrka. Ställ in gammanivån med hjälp av reglaget så att de små punkterna i mitten av varje cirkel syns så lite som möjligt. Klicka vidare. Titta på exempelbilden och använd skärmens ljusstyrningsreglage för att efterlikna mittenexemplet så mycket som möjligt.

kalibrera skärm
3. Kontrast. Gör sedan likadant med kontrasten. Studera exempelbilderna noga och justera bildskärmens kontrastkontroll för att efterlikna det mittersta exemplet. Fortsätt med att justera färg­balansen. Klicka dig fram till sidan med de tre reglagen.

kalibrera skärm
4. Färg­balans. Flytta reglagen tills alla antydningar till färg är borta från de grå staplarna. Klickar på Nästa. Nu kan du jämföra din nya kalibrering med den gamla med de två knapparna. Ta bort Cleartype-bocken. Klicka på Slutför för att spara eller Avbryt för att återgå.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows 7.
Tid: 30 minuter.

Det här lär du dig:

  • Hur du ställer in bildskärmen korrekt i Windows 7.